Ugrás a tartalomra

Bölcsőde és görpark is épülhet kerületünkben - Videóval frissítve!

2019. december 31. kedd
Az év utolsó testületi ülésén elfogadták a kerület átmeneti költségvetését, tárgyaltak az új bölcsőde és egy görpark megépítéséről, valamint az iskolai konyhai dolgozók bérkiegészítéséről is. Két új tanácsnokot választottak, akik az átláthatóságért, a fővárosi beruházások koordinációjáért, valamint az oktatási és kulturális területért felelnek majd.
Bölcsőde és görpark is épülhet kerületünkben - Videóval frissítve!

A testületi ülés előtt a hagyományoknak megfelelően köszöntötték a hónap művészét, mely címet decemberben a Fodor Kamaraegyüttes vehetett át. Az együttes magját a Fodor család tagjai alkotják, akik az együttes hivatalos megalakulása előtt is gyakran zenéltek együtt. Az elmúlt több mint húsz év alatt amellett, hogy a kerület egyik meghatározó zenei együttesévé váltak, számos koncertet adtak Budapesten, az ország különböző pontjain és külföldön.

Nyugdíjba vonulása alkalmából méltatták Lukáts Miklósnét, aki leköszönéséig az önkormányzat megbízott tanácsadójaként dolgozott vagyongazdálkodási feladatkörben. Tapasztalatának, kiemelkedő szakmai tudásának, és udvarias ügyintézési stílusának köszönhetően mind az ügyfelek, mind a kollégák kedvelik őt, elismerik munkáját. A képviselők „Kerületünkben végzett munkája elismeréséül” éremmel köszöntötték őt, és egészségben, nyugalomban eltöltött nyugdíjas éveket kívántak neki.

A képviselők elfogadták a kerület átmeneti finanszírozásáról és költségvetési gazdálkodásáról szóló rendeletet is. Ennek célja, hogy az önkormányzati és intézményi gazdálkodás működőképessége, folyamatossága biztosított legyen a 2020-as költségvetési rendelet elfogadásáig.

2021 decemberére készülhet el a Terv utca 14/a sz. alatti önkormányzati tulajdonú ingatlanon az az új 72 férőhelyes bölcsőde, amelyhez a Pénzügyminisztérium Bölcsődei fejlesztési programjához csatlakozva önkormányzatunk hamarosan támogatási igényt nyújt be. Az optimális földszintes elhelyezés érdekében tervezett pavilonos elrendezésben a 2 csoportszobás nevelési egységek mindegyike önálló játszóudvart ölel körbe. A bölcsődeépítési beruházáshoz szükséges 765 millió forint önrészt az önkormányzat 2020. évi költségvetése terhére biztosítja.

A kerület önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be 2019 áprilisában az „Országos Görpark Program” című pályázaton. A pályázat összköltségének maximum 50%-át finanszírozza Magyarország kormánya. Önkormányzatunk bruttó 30 millió forintos támogatást nyert el, amely lehetőséget biztosít a Nagytétényi út 214. szám alatti, állami tulajdonban álló ingatlanokra megépíteni a kerületi görparkot. A terület nagy része az M0 hídja alatt helyezkedik el, ennek köszönhetően részben fedett. A telkek jelenleg rendezetlenek, elhanyagoltak, sajátosságaik alapján erősen korlátozottan hasznosíthatóak. A görpark megvalósításával a terület megfelelő funkciót kapna, egyben jelentősen javítana a kerület és a főváros arculatán is.

Az egyes ágazatokban előforduló szakemberhiány a kerületi iskolai tálalókonyhákban is jelentkezik. Az elmúlt években folyamatos a fluktuáció, a munkahelyek betöltése pedig komoly nehézséget okoz. A probléma orvoslása érdekében Karsay Ferenc javaslatára az iskolai konyhai dolgozók bérkiegészítéséről döntöttek. Ennek értelmében az Intézmények Gazdasági Irodája állományában foglalkoztatott konyhai közalkalmazott – amennyiben rendelkezik szakképzettséggel illetve érettségivel – 2020. január 1-től 2020. december 31-ig munkáltatói döntésként alapilletményének garantált bérminimumra való kiegészítésére jogosult.

Eredetileg a november végi ülésre terjesztette be az ellenzéki összefogás a klímavészhelyzeti javaslatát, de akkor elnapolták, mivel számos ponton megegyezett a már 2018-ban megalkotott Környezetvédelmi Programmal. A testület többsége szerette volna, ha olyan javaslat kerül a képviselők elé, amely összehangolt a korábbi célkitűzésekkel. A most elfogadott Klímavédelmi Cselekvési Terv, amit a Környezet- és közrendvédelmi Bizottság is megvitatott, bizonyos területeket hangsúlyosabbá tett, és néhány kiemelt területen mielőbbi beavatkozásra tesz javaslatot.

a képviselő-testület tagjai közül tanácsnokokat választhat, akik feladata a képviselő-testület által meghatározott feladatkörök ellátásának felügyelete. Zugmann Péter a környezetvédelemért és innovációért, Vizi Sándor az esélyegyenlőségi, civil és nemzetiségi kapcsolatokért felel. A testületi ülésen most két új tanácsnokot is választottak: Kerekes Gábor az átláthatóságért és fővárosi beruházások koordinációjáért, Perlai Zoltán pedig oktatási és kulturális terület felügyeletéért felelős mostantól. 

 A testületi ülésekről készült jegyzőkönyvek és a részletes napirendek itt érhetők el.

 

Galéria: Horváth Tamás