Ugrás a tartalomra

Borász nagyapa, muzsikus unokák

2016. április 11. hétfő
Lics László budafoki borász kapta a kerületi Év vállalkozója díjat az önkormányzattól 2016-ban
Borász nagyapa, muzsikus unokák

Az ismert budafoki borász házaspár, Lics László és felesége, Éva asszony 1990-ben alapították szőlészeti-borászati vállalkozásukat, és azóta a kerületben végzett munkájukért már több elismerést kaptak, például 2013-ban Kultúra 22 díjban részesültek. Idén, március 15-én pedig Lics László lett az Év vállalkozója.

A családi pince a világháború idején légópinceként nyújtott menedéket a budafoki lakosoknak, az államosításkor az Állami Pincegazdasághoz került, a Lics család 1992-ben vásárolta meg Budafok városközpontjában, a Kossuth Lajos utcában, s azóta egyre nagyobb hírnévre tett szert a kerület határain túl is. Lics László borát országos, sőt nemzetközi szinten is jegyzik!

– Már gyerekkoromban elhatároztam, hogy a szőlészettel, illetve a borászattal akarok foglalkozni, annak ellenére, hogy szüleimnek nem ez volt a hívatásuk – avat be a kezdetekbe az ismert borász. – Édesapám jegyzőként, kőbányászként és földmérőként, édesanyám adminisztrátorként és pénztárosként dolgozott. Szőlőnk mindig volt, mégis a három testvérem közül csak én lettem borász. Szerencsés vagyok, mert olyasmit csinálok immár hat évtizede, amit szeretek. S szerencsés vagyok azért is, mert jól nősültem, Évában olyan társra találtam, aki mindig, mindenben támogatott, nélküle nem érhettem volna el sikereket.

– A Lics-borok országos borversenyeken sorozatban nyerik az aranyérmeket, bikavérük a hazai bikavérteszt győztese, és az egyik legnagyobb sikerüket tavaly, Bordeaux-ban érték el a Pákozdi Merlotjukkal, amely aranyérmes lett. Ennyi siker után talán jogos a kérdés: mikor lesz Lics László az év borásza?

– A minőség miatt már biztosan megkaphatnánk ezt a címet, de miután tagja vagyok a Borakadémiának, és így a borbírálatban is részt veszek, nem volna túl etikus, ha magamat megszavaznám… Nekünk a legfontosabb, hogy a vevőink jó véleménnyel vannak borainkról! Talán majd Judit lányom vagy Balázs fiam, akik továbbviszik a családi vállalkozásunkat, elérik ezt a jelentős címet.

– Az Év vállalkozója címet viszont megkapta az idén.

– Nagyon büszke vagyok erre és jólesett az elismerés. Beérett az évtizedek óta itt végzett munkánk gyümölcse. A civil szervezeteket, a díszpolgárok találkozóját, a helyi kulturális életet igyekszünk rendszeresen támogatni. Szívesen tesszük, mert itt élünk, dolgozunk, és jól érezzük magunkat a kerületben.

– Egy ilyen családi vállalkozást vezetni sok munkával jár. Mikor van ideje leülni egy pohár bor mellé vagy egy jót mulatni?

– Rendszeresen szakítunk időt a közös családi összejövetelekre, beszélgetésekre, amelyeken mindig előkerülnek a borospoharak… Mulatni is szeretek, de abban azért nem vagyok olyan jó. Megvan az örömöm a családomban, a feleségemben, a két gyerekemben és a négy unokámban, akik viszont szeretnek muzsikálni. (Temesi)