Ugrás a tartalomra

Borközpont az Oroszlános udvarban

2018. január 28. vasárnap
Az önkormányzat egy Kárpát-medencei Borközpontot hozna létre a volt Törley-borcsarnokban
Borközpont az Oroszlános udvarban

Borközpont az Oroszlános udvarban

Az önkormányzat terve a budafoki Oroszlános udvar fejlesztése és egy Kárpát-medencei Borközpont létrehozása az itt lévő egykori Törley-borcsarnokban. 

Az épületcsoport felújításra szorul, de ennek ellenére megállapítható, hogy az épületek szerkezeti állapota jó. A belső udvar, illetve az e körül csoportosuló épületszárnyak a jövőbeni hasznosítás szempontjából izgalmas és jó helyszínrajzi adottságokat rejtenek magukban. Az ingatlan tulajdonos jelenleg Budafok-Tétény önkormányzata. A korábbi Savoyai-kastély maradványaira épülő egykori Törley-pezsgőgyár építészetileg értékes épületegyüttes. Az egyedi építésű, egybefüggő, téglaboltíves pince felett, a ZWACK Likőripari Kft. volt palackozóüzemének egyterű, 2000 négyzetméteres csarnoka található. Az előtte fekvő udvart értékes kerítés és kapu határolja. A belső kertet a Savoyai tér és a Törley tér felől a volt kastély két megmaradt egykori gazdasági épülete veszi körbe.

Az épület különleges adottságú helyiségekkel rendelkezik. A pincében található egy 4300 négyzetméteres, téglaboltozatos pincetér, a földszinten, az Anna utca szintjén található egy mintegy 2000 négyzetméteres alapterületű, nagy fesztávban áthidalt és nagy belmagasságú (11-12 méter) csarnoktér.

A felújítható, illetve kialakítható összes bruttó szintterület három szinten összesen csaknem 15 ezer négyzetméter alapterületű. Ezt az alapterületet egészítheti ki a szükséges számú felszín alatti parkoló.

Az ingatlan alkalmas a Kárpát-medence borvidékeinek, borászatainak, borkultúrájának, hagyományainak és nevezetességeinek értékesítéssel egybekötött kiállítására. A nagycsarnok méreteinél fogva lehetőséget ad a fővárosban máshol nehezen elhelyezhető, nagy létszámú rendezvények, konferenciák, kiállítások, árverések, versenyek megtartására, film- és tv-produkciók megrendezésére, nívós szállodai szolgáltatásra, éttermi funkcióra. Az egyéb épületek jól hasznosíthatóak a borász szakmai szervezetek érdekképviseleteinek (pl. Hegyközségek Nemzeti Tanácsa) elhelyezésére, rendezvényeik és oktatásaik megtartására is. Létrehozható itt boráruház Kárpát-medencei borkínálattal (erdélyi, felvidéki, délvidéki, burgenlandi, kárpátaljai). Megrendezhetők gasztronómiai és borászati tanfolyamok, megszervezhető innen a borvidékekre irányuló turizmus az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokkal. Létrehozható itt borászati múzeum exkluzív bortrezorokkal és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokkal. A Kárpát-medencei Borközpont létrehozása bemutatkozási lehetőséget teremt 22-30 borvidék mintegy 3-400 pincészete számára. (VH)