Ugrás a tartalomra

Bösendorfer zongora a Nádasdy iskolának

2024. március 26. kedd
Nagy öröm a művészeti iskolának a Budafoki Dohnányi Zenekar ajándéka
Bösendorfer zongora a Nádasdy iskolának

Egy ötven éve várt versenyzongora hangja töltötte be a megújult Nádasdy termet március 8-án. Hollerung Gábor, illetve a Budafoki Dohnányi Zenekar ajándékát, a nagyjából 130 éves Bösendorfer zongorát Hegedűs Endre avatta fel virtuóz játékával.

Megtelt a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola koncertterme érdeklődőkkel március 8-án késő délután. A zenét tanuló növendékek, szülők és zenetanárok, valamint Karsay Ferenc polgármester élvezettel hallgatta a zeneiskola legújabb hangszerén felcsendülő zongoradarabokat, Bach Korálját a 147. Kantátából, Chopin cisz-moll és Esz-dúr keringőjét, valamint d-moll és Esz-dúr noktürnjét.

A Kossuth-, Liszt- és Cziffra-díjas zongoraművész, kerületünk díszpolgára ezzel a rövid, ám gyönyörű műsorral kedveskedett hallgatóságának.

A vendégeket Németh Anikó köszöntötte, aki emlékeztette a jelenlévőket a november 11-én megrendezett jótékonysági koncertre, amelyen a házigazda szerepét betöltő Hollerung Gábor Liszt Ferenc- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Budafoki Dohnányi Zenekar zeneigazgatója ajándékként felajánlotta az iskolának a Bösendorfer zongorát.

– Az iskola fennállásának 54. tanévében vagyunk. Ez idő alatt intézményünknek nem adódott lehetősége arra, hogy új koncertzongorát vásárolhasson. Jótékonysági koncertünk célja az volt, hogy ezt a megálmodott hangszert megvehessük. Szerettük volna a már elnyert pályázati pénzünket kiegészíteni, hogy Nádasdy termünkbe új zongora kerülhessen, amely nem kizárólag a zongoristák örömére szólal meg, hanem minden növendékünket és minden kollégánkat szolgálja majd. Ezúton szeretnénk megköszönni a karmester úrnak ezt a gyönyörű hangú hangszert – mondta az intézmény vezetője, aki arra is kitért, hogy a pályázaton elnyert és a jótékonysági koncerten befolyt összeget öt pianínó vásárlására fordították.

– A jótékonysági koncerten tudtam meg, hogy az iskolának szüksége van egy hangversenyzongorára. Természetes, hogy segítünk, ha tudunk, annál is inkább, mivel egy oktatási intézmény működése az egyetlen esély arra, hogy még húsz év múlva is legyenek koncertek és zeneiskolába járó diákok. A számomra legkedvesebb díj, a díszpolgári cím elnyerése is arra kötelez, hogy mindent megtegyek azért a közösségért, amely ily módon megbecsül – mondta zongoraátadó beszédében Hollerung Gábor.

Az ünnepségen az iskola egyik jazz-zongora szakos növendéke, Peták Botond is fellépett, ő Luiz Bonfa Gentle Rain című szerzeményét adta elő.

Tamás Angéla