Ugrás a tartalomra

Bővülnek a helyi szociális támogatások

2024. január 08. hétfő
Az új szabályok kedvezőbbek lesznek a nyugdíjasoknak
Bővülnek a helyi szociális támogatások

A képviselő-testület döntése alapján kedvezőbbek lesznek a lakhatási szociális támogatás szabályai a rászorulók számra. Az új szabályok szerint az egyes lakhatást érintő rendeletek módosításáról szóló tervezetnek a szociális ellátásokra vonatkozó szabályai közül a jövedelemhatárok az egyedül élők (egyszemélyes háztartásban élők) vonatkozásában fognak változni. Ez a változtatás most elsősorban az egyedül élőknek kedvez, jellemzően az időseket, nyugdíjasokat fogja érinteni. Ugyanaz lesz az egy főre jutó jövedelemhatár, mint a nem egyedül élő egyedülállóknál (amely jellemzően a gyermeküket egyedül nevelő, más, tartásra szoruló hozzátartozóját egyedül eltartó személyt jelentette a gyakorlatban).

A nem egyedül élő egyedülállóknál azonban az általuk eltartott személyek (leggyakrabban kiskorú gyermekek) száma „osztószámot képez” majd, tehát az egyedülálló kereső személy jövedelme lehet magasabb, ha az eltartottak száma több, mivel az egy főre jutó jövedelmet veszik figyelembe.

A „rendszeres települési támogatásoknál” például (ilyen a lakhatási, beteggondozási, gyógyszertámogatás, hátralékkezelési támogatás) eddig az egyedül élők esetén a minimálbér 60 százaléka volt a jövedelemhatár, az új szabályozás szerint azonban azonos lesz az egyedülállókéval, azaz a minimálbér 70 százaléka lesz.

A minimálbér idén novemberig 232 ezer forint volt (a decemberi szociális ellátásoknál is ezzel kell még számolni).

Ez azt jelentette, hogy eddig az egyedül élő nyugdíjas 139 200 forint nyugdíjig tudott igénybe venni települési támogatást. A módosító szabály szerint viszont 162 400 forint nyugdíjig tudja majd igénybe venni a rendszeres támogatásokat, de a minimálbér emelkedésével ez az összeg is emelkedik majd.

Az egyedülálló szülő esetén az egy főre jutó nettó jövedelemhatár 162 400 forint volt, ez azt jelenti, ha egy gyermeke (eltartottja) van az egyedülálló szülőnek, 2023-ban az összes nettó jövedelme (bér, családi pótlék, gyermektartásdíj stb.) 324 800 forint lehetett. Ha két gyermeke, eltartottja van, akkor 487 200, ha három gyermeket nevelt egyedül, akkor 649 600 forint lehetett az összjövedelem.

Jövőre azonban a minimálbér 266 800 forintra emelkedik. A rendeletmódosítás szerint az egyedül élők és az egyedülállók esetén is az egy főre jutó jövedelemhatár a minimálbér 70 százaléka lesz. Ez azt jelenti, hogy 2024-ben az egyedül élő nyugdíjas 186 760 forintig tud majd igénybe venni rendszeres települési támogatásokat, és egyedülálló szülő esetén is ennyi lehet az egy főre jutó jövedelem.

Az egyedülálló szülő esetén egy gyermeknél (eltartottnál) 373 520 forint összjövedelemig, két gyermeknél 560 280 forint összjövedelemig, három gyermeknél 747 040 forint nettó jövedelemig lehet igénybe venni ezeket a támogatásokat. (Természetesen a rendeletben foglalt egyéb feltételeknek is meg kell felelni.)

Rendkívüli települési támogatásoknál ettől eltérő (kiegészítő rezsitámogatás kivételével), magasabb jövedelemhatárok vannak (egyedül élő és egyedülálló esetén 2024-ben a minimálbér 75 százaléka, azaz 200 100 forint egy főre jutó jövedelemig lehet majd igénybe venni ezeket az ellátásokat).