Ugrás a tartalomra

Brunson tiszteletes kiállta a börtönpróbát

2019. november 29. péntek
Amerikai hős a budafoki baptista gyülekezetben
Brunson tiszteletes kiállta a börtönpróbát

Illusztris vendége volt vasárnap a budafoki baptista gyülekezetnek Andrew Brunson észak-karolinai presbiteriánus lelkész és felesége, Norine személyében. A február óta magyar állampolgársággal is rendelkező lelkipásztor 2016 és 2018 ősze között két évet töltött egy török börtönben a szíriai keresztény menekültek körében végzett szolgálata büntetéseképpen, ennek a rettenetes két évnek a megpróbáltatásairól és Istenbe vetett hitének megerősödéséről beszélt igehirdetése keretében.

A vasárnapi istentiszteletre zsúfolásig megtelt a budafoki baptista imaház településünk legrégebbi utcájában, a Péter-Pál utcában. Jelen volt Karsay Ferenc polgármester, s az istentiszteletet Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház Országos Közgyűlésének elnöke nyitotta meg. A kiemelt érdeklődés egy hős amerikai lelkipásztor, Andrew Brunson és magyar felmenőkkel rendelkező felesége látogatásának – is – szólt. Brunson tiszteletes két évig raboskodott egy izmiri török börtönben, ahová koholt vádakkal vetették 2016 októberében, és azzal fenyegették, hogy 35 évig kell börtönben sínylődnie.

Papp János imádkozott az embertelen üldöztetésnek kitett szíriai keresztényekért, majd Brunson tiszteletes beszélt az izmiri börtönben töltött csaknem két teljes évről, a szenvedéseiről, és arról, hogy az elszenvedett megpróbáltatások miként acélozták meg kapcsolatát a Mindenhatóval. „Hangosan zokogtam a börtönben, hiszen teljesen kilátástalannak tűnt a helyzetem. Kétségbeestem, hiszen nem éreztem Isten jelenlétét, elhagyatva éreztem magam, különösen akkor, amikor 22 muszlimmal zártak össze egy nyolcszemélyes zárkában. Aztán amikor tavaly októberben kiszabadultam, akkor értettem meg, hogy Isten próbára tett azzal, hogy két éven át nem éreztette velem a jelenlétét, de a végén mégis megsegített. Ezzel a kettőnk kapcsolata magasabb szintre emelkedett” – mondta a lelkipásztor, akinek hitvese, Norine annak a Csopják Attilának a dédunokája, aki a XIX. században megalapította a magyarországi baptista egyházat. Miatta határozta el a férje, hogy kérvényezi a magyar állampolgárságot, amit a közelmúltban meg is kapott.

Az istentisztelet befejeztével megkérdeztük Brunson tiszteletest, vajon milyen vádakkal tartották két évig lakat alatt, hiszen – jóllehet Törökország nem igazán a jogállam mintaképe – valamilyen formális ürügyre csak szüksége volt a török ügyészségnek.

– A terrorizmus támogatásával és katonai kémtevékenységgel vádoltak, ezzel gyanúsítottak, ezért tartottak fogva – mondta lapunknak a lelkipásztor. – Természetesen tudták, hogy ezek hamis vádak, mindebből egy szó sem igaz, csak ürügyet kerestek arra, hogy minél tovább rács mögött tartsanak. Az igazi ok az volt, hogy huszonöt éven át végeztem missziós munkát Törökországban, s az utóbbi években szolgálatot teljesítettem a Szíriából menekült keresztények és a kurdok körében.

– És végül hogyan sikerült szabadulnia tavaly október 12-én?

– A spirituális magyarázat a következő: rengetegen imádkoztak értem és Norine-ért szerte a világban, természetesen Magyarországon is. Persze az is sokat segített, hogy számos kormány, köztük a magyar is, közbenjárt a török kormánynál a szabadon bocsátásom érdekében, de a legtöbbet talán az Egyesült Államok kormánya által kifejtett nyomás számított. A törökök eredetileg azt akarták, hogy szabadon bocsátásomért cserébe szolgáltassák ki nekik az Amerikába menekült török ellenzéki vezért, Fethullah Gülent. Donald Trump amerikai elnök ebbe nem ment bele, ellenkezőleg, fokozta a Törökország ellen irányuló politikai és gazdasági nyomást, aminek eredményeképpen tavaly októberben visszanyertem szabadságomat. Amiért hálás vagyok magyar testvéreinknek, a magyar kormánynak és az egész magyar nemzetnek is.
A magyar nemzet pedig – a hála viszonzásaképpen – befogadta soraiba a derék lelkipásztort.

(Ch. Gáll András)