Ugrás a tartalomra

Búcsúzik a Kerület Sportbüszkesége

2022. március 14. hétfő
Molnár Janka atléta a Tatabányai Sport Clubba igazolt
Búcsúzik a Kerület Sportbüszkesége

Molnár Janka az eredményeivel kinőtte kerületünk határait: az ifjú atléta 2017-ben, alig 16 évesen elnyerte az első ízben kiírt Kerület Sportbüszkesége díjat, tavaly U23-as országos csúcsot döntött 400 méteres gátfutásban, országos bajnokságot nyert ugyanezen a távon, majd a hazai Szuperliga döntőjében 200 és 400 méter sík mellett 400 méter gáton is diadalmaskodott. Sajnos, szó szerint kell venni, hogy Bartha Attila tanítványa kinőtte a BMTE-t: a Tatabányai Sport Clubba igazolt.

A tapasztalt atlétaedző pontosít, amikor felhívom azzal, hogy hallom, Janka és ő is átigazolt Tatabányára.

„Én maradtam a BMTE edzője, annyi a különbség, hogy Janka és egy magasugró lány, Pénzes Júlia átigazolt Budafokról Tatabányára, de ők továbbra is a Promontor utcában edzenek, csak éppen a Tatabányai Sport Club versenyzőiként” – mondja Bartha Attila, hozzátéve, hogy a Tatabánya felajánlotta, hogy pályadíjat fizet a BMTE-nek a két lány pályahasználatáért.

Bartha Attila szavaiból kiderül, hogy elsősorban anyagi okai vannak a két lány távozásának, hiszen Tatabányán sokkal jobbak a lehetőségek, és végső soron mindenki a piacról él.

„Jankát már mindenki ismeri, a magyar atlétika egyik legnagyobb tehetsége – folytatta Bartha Attila. – Julcsiból is 400 gátast akartam nevelni, de nem volt elég gyors, viszont kiderült, hogy különleges érzéke van a magasugráshoz, a közelmúltban 168 centit ugrott úgy, hogy itt, Budafokon nincs is magasugródomb.”

Janka benne van a Központi Atlétikai Programban (KAP), amelyben negyvenen vannak az egész országból. Ezeket az atlétákat a szövetség anyagilag is támogatja, de ez az összeg nem fordítható fizetésre, csak kimondottan edzőtáborozásra meg masszázsra, pszichológusra. A megélhetést viszont most a Tatabánya fogja biztosítani. Bartha Attila és Molnár Janka márciusban mennek edzőtáborba. Friss hír, hogy a válogatottnál Bartha Attila lett a 400 gátasok szakreferense.

De vajon hogyan fogadják Budafokon a szakosztály „gyémántjának” távozását?

„Hogyan fogadnánk? – kérdez vissza Vizi Sándor klubelnök. – Már át is igazoltak, sok sikert kívánunk Jankának. Nevelési költségtérítést kell fizetnie a Tatabányának, amennyi a szövetség táblázatában meg van szabva. Bartha Attila státusát illetően még tárgyalások folynak, ami pedig Janka további pályafutását illeti, mi nem tudunk konkurálni a Tatabánya anyagi lehetőségeivel.”

Ch. Gáll András