Ugrás a tartalomra

Budafok a Balatonnál

2023. május 08. hétfő
Büszkén jelenthetjük, hogy mi, budafokiak a Balatonnál is otthon érezhetjük magunkat. Erre pedig számos okunk van, persze nem csak kerületünk balatonakali üdülőjét figyelembe véve.
Budafok a Balatonnál

A Budafoki Erdély-járók csapatával ezúttal ezeket az értékeket kerestük fel egy egynapos kirándulás alkalmával, a baráti társaság Szabó Gyula-díjas vezetőjének szervezésében.

A balatonudvari szív alakú sírkövek temetőjében közös gyertyagyújtással, imádsággal indult a program egy egykori túratárs sírjánál. A műemlékvédelem alatt álló temető után az onnan csupán pár percre lévő Fövenyesre vezetett utunk, ahol nem túlzás kijelenteni: Budafok kápolnáját látogattuk meg.

A Páduai Szent Antalról elnevezett kis kápolna az akkori Antaltelepen épült (később Kiliántelep), a Budafoki Keresztény Ifjak Egyesületének nyaralótelepén.

Az Antaltelepre keresztelt üdülőtelep az egyesületet alapító budafoki dr. Czermann Antal országgyűlési képviselő vezetésével épült ki 1931-ben, aki telepeseket is toborzott a területre, főként jómódú budafoki polgárok személyében. Dr. Czermann Antal szívén viselte az ifjúság sorsát, a Trianon utáni borús időkben különösen szükségét érezte a közösség összekovácsolásának, ezért a KIE részére telket vásárolt és villát építtetett, ott biztosítandó a fiatalok kikapcsolódását. A jó hangulatú, népszerű üdülőtelepen idővel kápolna építése vált szükségessé: 1939. július 2-án Páduai Szent Antal tiszteletére szentelték fel a neoromán stílusban felépült, hangulatos kis kerttel is rendelkező kápolnát. Belső falán emléktábla őrzi az építéshez adományozó budafokiak emlékét.

Ugyan a kápolnában a nyári hónapokban tartanak csak szentmisét, csoportunkat boldogan fogadta Barkó Ágoston atya, aki a Tihanyi Bencés Apátság plébániai kormányzójaként nagy-nagy szeretettel várt minket. A templom bemutatását követően még vendéglátásban is volt részünk, Ágoston atya jóvoltából tihanyi keserűvel koccinthattunk. Jó érzés volt hallani, látni a régi budafokiak összefogásának eredményét távol Budafok-Téténytől, mely iránt csapatunk kis koszorú elhelyezésével fejezte ki háláját. Örömmel hallottuk Ágoston atyától, hogy a nyári hónapokban bizony tömve van a kis kápolna, kertje pedig kellemes összejöveteleknek ad otthont. A közeli mólónál csodálatos balatoni panorámával búcsúztunk az egykori Antalteleptől.

Utunk következő állomása a 30 éves badacsonyi Varga Pincészet volt, melynek tulajdonosa, Varga Péter szintén kerületünkben lakik. Péter és segítő kollégái által különös vendégszeretetben volt részünk. Részletes ismertetés mellett a teljes üzemet bejárhattuk, a tárgyalóhoz vezető folyosón megcsodálhattuk egy budafoki üvegfestőművész alkotását is, majd a gyönyörű pince szívében kóstolhattuk végig szinte a teljes borpalettát. A borkóstolóval nem élők jobbnál jobb mustokat kortyolhattak. Voltak köztünk szerencsések, akik egy héttel az utazás előtt már találkozhattak a Varga Pincészet boraival a Magdolna Udvarban lévő Közösségi Pincében, ahol Varga Péter tartott színvonalas borkóstolót Bitai Gergely kerületi sommelier meghívására a hetente megrendezésre kerülő Borszerda keretén belül.

A pincészet nem mindennapi látogatását egy csodás sétaút követte szőlőültetvény mellett a híres Folly arborétumig, ahol megigéző környezetben, gyönyörű kilátással fokoztuk aznapi élményeinket.

Elmondhatjuk, egy egész napot tölthetünk a Balaton partján Budafok jegyében.

Budafoki Erdély-járók