Ugrás a tartalomra

Budafok Pezsgő Város

2016. október 02. vasárnap
Majoros István az egyik alkotója a Kossuth Lajos utca színes muráliájának
Budafok Pezsgő Város

Az Art Quarter Budapest tavaly nyílt képzőművészeti pályázatot írt ki tűzfalak díszítésére Budafok-Tétény önkormányzata megbízásából. Az öt díjnyertes terv megvalósítása elkezdődött, szeptember elejére Szabó László festőművész megfestette a Mihalik és a Mária Terézia utca sarkán álló épület falára Nika Radic horvát festőművész elképzelését, az Édességbolt portált, a napokban pedig a Kossuth Lajos utca 25–29-nél lévő tűzfalra is elkészült a murália, a vidám, színes és kettős üzenetet hordozó Budafok Pezsgő Város. A képet Kartali Marietta és Majoros István tervezte és kivitelezte. A „pezsgővárosról” Majoros István szobrászművésszel beszélgettünk.

– Mit üzen a kerületieknek és az idelátogatóknak a Budafok Pezsgő Város?

– A képen szereplő Törley-feliratból talán mindenki számára egyértelmű, hogy Budafok a pezsgő városa, de emellett egy másik, mélyebb, előrevetített üzenetet is hordoz magában a falfestmény: kultúrától is pezsegjen ez a kisváros. A vidám társaságnál megjelennek a művészet és kultúra szimbólumai, a rajzoló hölgy, a táncoló pár vagy az előtérben az oroszlánszobrok, vagyis Budafok ne csak a pezsgő városa legyen, hanem egy kultúrától, élettől pezsgő, takaros kisváros is.

– A tervezésen túl a második körben a kivitelezés jogát is elnyerték. Hogyan készült a falfestmény?

– Hatalmas a falfelület, nyolcvan-kilencven négyzetméter, ekkora festményen még nem dolgoztam. Négy művész barátommal festettük ki a tervről felnagyított, és grafittal, szénnel megrajzolt figurákat. A tűzfal jó állapotban volt, így az egészséges vakolatra a festés előtt csak a mélyalapozást kellett felvinni. A festéshez kiváló minőségű, kültéri falfestéket használtunk, amelyből fontosabb színeket kikevertettük, majd azt tovább keverve előállítottuk a részletekhez szükséges árnyalatokat.

– Voltak nehézségeik?

– A logisztikai feladatok voltak a legnehezebbek, az állványról való festés, mert a kép szín- és részletgazdagsága miatt végig ecsettel dolgoztunk. Lényegében teljesen elkészült, már csak az alkotók és a kivitelezők neve hiányzik a képről.

(Tamás Angéla)