Ugrás a tartalomra

Budafok-Tétény a szívem csücske marad

2020. február 14. péntek
Bató András: olyan értékekkel találkoztam itt, mint még sehol
Budafok-Tétény a szívem csücske marad

Kilenc év szolgálat után búcsúzik Budafok-Téténytől Bató András leköszönő kapitányságvezető, akit arról kérdeztünk, hogy milyen érzésekkel hagyja itt a kerületet.

Budafok-Tétény a szívem csücske marad – Annak idején, 2011 júniusában milyen tervekkel és honnan érkezett Budafok-Téténybe?

– Budafok-Téténybe a BRFK Központi Ügyeleti Főosztályáról érkeztem. A sors furcsa fintora, hogy most ugyanoda térek vissza, csak a főosztályt időközben „átkeresztelték” tevékenységirányítási központra. Érdekes, hogy a pályám során másodszor ér el engem egy „bumeránghatás”. Pályakezdőként egy Budafokhoz hasonló kertvárosias kerületben kezdtem meg rendőri pályámat, a XVII. kerületben. Amikor a XXII. kerületi rendőrkapitányságra kerültem, több modernizációs folyamat volt a rendőrség belső életében, amely a kívülállók számára zömmel észrevehetetlen volt. A kerületi rendőrséget egy a lakókkal párbeszédre törekvő, a korábbihoz képest talán nyitottabb, szolgáltatóbb jellegű hatósággá kívántam formálni, amely szervezetnek nyilvánvalóan meg kellett őriznie a szankcionáló és szabályok betartatásáért felelős hatósági jellegét is. E kettősség mellett az első pillanattól fogva fontosnak éreztem a különböző prevenciós jellegű tevékenységeinket is. Öröm számomra, hogy számos korcsoportot tudtunk megszólítani előadásinkkal.

– A kilenc év alatt milyen fontos események történtek, amelyekre szívesen emlékszik vissza?

– A mindennapok nehézsége és feladata mellett minden évben volt valami, ami kiemelkedett a megszokottakból. Hol a dunai árvíz rendőrségre háruló feladatainak nehézségeivel kellett megküzdeni, hol egy időjárási szupercella pusztító hatásaival kellett szembenézni, vagy éppen két világháborús „monstrum bomba” kiemelése kapcsán kellett kiüríteni a fél kerületet. Büszkén vehettem át az országos rendőrfőkapitánytól azt az elismerő oklevelet és kupát, amelyet nem nekem, hanem a kapitányságnak adományozott, elismerve valamennyi kollégám prevencióban végzett munkáját. A kapitányság felújítását is elvégeztük a legnagyobb januári hidegben úgy, hogy a felújítás ideje alatt zavartalanul nyitva tartottunk.

– Mely eredményekre a legbüszkébb, amelyeket a kollégáival elért?

– Több szakmai siker is volt a 9 év alatt, ezek közül nekem emlékezetes marad a 2016-os évből egy betörő testvérpár ügyének feldolgozása, akikre közel 100 lakásbetörést tudtunk rábizonyítani. De emellett számos kisebb-nagyobb elfogás pillanata megmarad emlékeimben, a kollégákkal való hajnali vagy éppen éjszakai rajtaütések, sikerélmények gazdagítják a tapasztalatomat.

– Milyen feladatok várnak önre?

– Mint már említettem, a BRFK Tevékenységirányítási Központ főosztályvezetői beosztásához kaptam bizalmat. A feladat óriási. Az egység hivatott az összes azonnal felmerülő rendőri intézkedés bevezetésére, irányítására, jelentőrendszerek működtetésére, és egyéb más fontos tevékenység elvégzésére. Az irányítási tevékenység jellege az egész fővárost érinti.

– Mit jelentett önnek Budafok-Tétény?

– Budafok-Tétény a „szívem csücske” marad. Olyan értékekkel találkoztam itt, amit még sehol nem tapasztaltam. Az itt élő emberek szeretete, lokálpatrióta szemlélete, nyitottsága, értékei elkísérnek engem az utamon, ott maradnak a szívemben, és amíg emlékezni tudok, addig mindig velem
lesznek.

(Viszkocsil Dóra)