Hírek

Budafok-Tétény Önkormányzata védekezési tevékenysége
Budafok-Tétény Önkormányzata a veszélyhelyzet kihirdetése óta a védekezést tartja elsődleges feladatának mindamellett, hogy a kerület zavartalan működése szempontjából fontos döntéseket sem hanyagolja el. A védekezés nem csak anyagi forrásokat, hanem a humánerőforrás átcsoportosítását és logisztikai tevékenységet is igényeltek. Budafok-Tétény Önkormányzatának költségvetését a járványügyi helyzetnek megfelelően módosítottuk, úgy, hogy stabilitását megőrizte és célkitűzéseit sem kellett elvetnie.
2020-05-04

A kerületben március 6-án alakult meg a vírus elleni védekezésért felelős Helyi Operatív Törzs, amelynek feladata, hogy koordinálja a járvánnyal összefüggő intézkedéseket Budafok-Tétényben. A kijárást korlátozó kormányrendelet március 28-án lépett életbe.

A járvánnyal kapcsolatos segítő tevékenység koordinációja érdekében és elvégzésére létrehoztuk a Maradj Otthon! Segélyszolgálatot, amelynek központja a Klauzál Házban kialakított Ellátóközpont.

A felhalmozott, többségében beszerzett készleteink az alábbiak:

 • Maszkok száma összesen: 41.180 db

Ebből FFP2: 4.440 db
Honvédségi Gamma álarc: 200 db
Háromrétegű orvosi maszk: 31.250 db

Textilmaszk készletünk egy része önkormányzati beszerzésű, de folyamatosan érkeznek adományként is, valamint az Egyesített Bölcsőde munkatársai, a helyi civil szervezetek, valamint magánszemélyek is több 1000 db-ot varrtak már a mai napig.

Eddig összesen 10.474 db maszkot osztott ki az önkormányzat ingyenesen. Az Egyesített Bölcsőde munkatársainak és az adományozóknak köszönhetően a 1.800 db textilmaszkot juttatott el a lakosságnak.

 • Különböző típusú és méretű gumikesztyűkből összesen: 12.533 db-ot szereztünk be, és közel 3000 db-ot biztosítottunk ingyenesen az egészségügyi és a szociális területen dolgozóknak.
 • Cipővédő nejlon: 8.500 db áll rendelkezésre.
 • Felület- és kézfertőtlenítő készletünk több száz darabos, illetve több száz literben mérhető mennyiséget szerzett be önkormányzatunk. Kézfertőtlenítőből 234 l, felületfertőtlenítőből 118 liternyit biztosítottunk eddig intézményeinknek és a lakosságnak összesen.


Az Ellátóközpont készleteit, a védő- és fertőtlenítőszereket, eszközöket felhasználásuk mértékében folyamatosan pótoljuk, ezzel biztosítva azt, ha a járvány tömeges fertőzés szakaszába lépne, akkor is elegendő mennyiség álljon rendelkezésre.

A Maradj Otthon! Segélyszolgálat és a Szociális Szolgálat tevékenysége az alábbiak szerint alakult a veszélyhelyzet kihirdetése óta április végéig:

 • A Maradj Otthon! Segélyszolgálat munkatársai 500 telefonhívást fogadtak.
 • Adományélelmiszer kiszállítása 271 alkalommal történt
 • Adománykrumpliból 712 zsákot, míg élelmiszer egységcsomagot 77 db-ot szállítottak ki.
 • 500 - nál több valós ügyintézés történt, és naponta átlagosan 50 további telefonos igény érkezik, amelyek pl. zöldzsák, virágföld beszerzésére vagy szerelési, karbantartási munkálatokra irányulnak.
 • Email-en vagy telefonon eddig 64 fő igényelt maszkot.

 

A Szociális Szolgálat

 • naponta 70-100 telefonhívást fogad, többek között pénzbeli támogatások, juttatások, közgyógyellátás stb. ügyében.
 • Naponta átlagosan 215 főnek szállítanak ebédet házhoz.
 • Eddig összesen 378 esetben segédkeztek bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban.
 • 600-700 idős emberről gondoskodnak.

 

Felsorolásszerűen az alábbi területeken segít az önkormányzat.

Lakossági intézkedések:

 • Részt veszünk azon kerületiek ellátásában is, akik önkéntes karanténba vonultak, kiemelten figyelünk az idősekre.
 • A jelentkező kerületieknek mosható, fertőtleníthető textilmaszkokat biztosítunk,
  maszkot osztunk a közterületeken.
 • Lezártuk a sportlétesítményeinket, a játszótereket és DunaFokon a kondiparkot, hogy elkerüljük a csoportosulásokat, folyamatosan ellenőrizzük a kormányrendelet betartását, kiemelten a tömeges találkozásokra alkalmas helyeken, a Duna-parton, a Tétényi fennsíkon.
 • Közterületeink fertőtlenítését több alkalommal elvégeztettük.
 • Intézményeink fertőtlenítésére nagykapacitású ózongenerátort vásároltunk.
 • Heti rendszerességgel tájékoztatjuk a képviselőket a Helyi Operatív Törzs tevékenységéről, a honlapon külön koronavírus tájékoztató felületet hoztunk létre.
 • A kormány, illetve a főváros rendeleteiről vagy hangoskocsival, vagy plakát útján folyamatosan tájékoztatunk.
 • Intézményi együttműködések keretében:
 • Együttműködünk a Rendőrséggel, Polgárőrséggel, Közterület-felügyelettel, hogy a kerületieket ösztönözzük a kormányrendelet betartására.
 • Ügyeletet biztosítunk két tagóvodában és egy tagbölcsődében azon gyermekek számára, akiknek a szülei munkavégzésük miatt más módon nem tudják a felügyeletet megoldani.
 • A Káldor Adolf Szakrendelőnek biztosítottuk a védekezéshez szükséges eszközöket, a rendelő gondoskodott a biztonságos betegellátásról, telefonos ügyeletrendszerén keresztül minden nap hívható.
 • Támogattuk a kerületi háziorvosokat, gyermekorvosokat és fogorvosokat is, kéz-és felületfertőtlenítőszereket, egyéb védőfelszereléseket biztosítottunk számukra.
 • A Szociális Szolgálat munkatársait és a védőnőket is elláttuk a védekezéshez szükséges eszközökkel.
 • A Budafoki Szomszédok Piaca működésének optimalizálását, az idősek biztonságos vásárlását lehetővé tettük.
 • Több, nem kerületi fenntartású idősotthonnak is védőeszközöket és fertőtlenítőszereket juttatunk.
 • Az érettségin részt vevő diákoknak és pedagógusoknak, az oktatást segítő dolgozóknak védőfelszerelést biztosítottunk, az érettségizőknek személyes ajándékot, a lebonyolításban részt vevőknek pedig ajándékutalványt adtunk.

Gazdasági intézkedések:

 • Helyiség- és lakásbérlők segítése
 • Kis- és középvállalkozói pályázat
 • Hatósági karanténba kényszerültek, önkéntesen karanténba vonulók ellátása, krízistámogatás nyújtása

A budafok-tétényiek azon túl, hogy készleteink és szolgáltatásaink által biztonságban érezhetik magukat, folyamatosan és rendszeresen értesülhetnek az aktuális járványügyi intézkedéseinkről.
Ennek érdekében az önkormányzat valamennyi felületét kihasználva tájékoztatja lakosságát.

Budafok-Tétény Önkormányzatának honlapján összesen 90 db cikk vagy videós tartalom jelent meg a koronavírussal kapcsolatosan. Hetente hírlevelet küldünk a szolgáltatásunkra feliratkozottaknak, összegyűjtve a legfontosabb információkat.

A kerület valamennyi postaládájába eljuttatott Városházi Híradó 55 cikket jelentetett meg legutolsó, április 15-én megjelent számáig.

Az önkormányzat facebook oldalán 126, míg Karsay Ferenc polgármester oldalán 153, Instagram oldalunkon közel 20 bejegyzésből informálódhattak az online tér résztvevői. A kerület vezetője heti rendszereséggel, a közösségi felületén élő bejelentkezésben foglalja össze az adott időszak legfontosabb eseményeit, ügyeit.

Mindemellett közterületi plakátokkal is segítjük kerületünk lakóit abban, hogy hiteles információkhoz jussanak a védekezéssel kapcsolatosan. A főbb közlekedési útvonalakon, találkozási pontokon és a társasházakba kihelyezett plakátjainkon minden esetben az aktuális információ mellett feltüntetjük a koronavírussal kapcsolatos tájékoztató oldalunk webes elérhetőségét, a koronavirus.budafokteteny.hu oldalt, továbbá a legfontosabb elérhetőségeket, ahol a Maradj Otthon! Segélyszolgálat munkatársaival közvetlen is kapcsolatba léphetnek az itt élők.

Három hétvégén hangosbemondóval felszerelt autó is közlekedett a kerület utcáin.

Képviselőink és munkatársaink a kerület egyes csomópontjain, mint bevásárlóközpontok, élelmiszeráruházak és a Szomszédok Piaca előtt, több alkalommal osztottak maszkot, miközben az érdeklődőket tájékoztatták a legfőbb tudnivalókról is, a maszkigénylés lehetőségéről.

Az itt élők biztonsága érdekében kijárási korlátozás szabályainak megfelelően a közterületeinken, a különösen a kedvelt kiránduló- és pihenőhelyeken a rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség folyamatos jelenlétet biztosít, amely munkába hétvégenként a polgármester is bekapcsolódik.

Budafok-Tétény Önkormányzatának célja a budafok-tétényiek biztonságérzetének fenntartása. A többlépcsős intézkedéseivel segítséget kíván nyújtani a járvány kapcsán nehéz helyzetbe került magánszemélyeknek, családoknak, vállalkozásoknak, különös figyelmet fordítva az idősek, gyermekek, valamint a kiszolgáltatott élethelyzetben lévők ellátására.