Ugrás a tartalomra

Budafóka a Héraklészek között

2021. augusztus 23. hétfő
Munkácsy Károly-díjat kapott Molnár Dóra úszó
Budafóka a Héraklészek között

A július elején Olaszországban megrendezett junior úszó Európa-bajnokságon 3:43.86 perccel harmadikként zárt a 4x100 méteres női gyorsváltó. Ezzel az időeredménnyel új országos csúcsot állítottak fel az ifjúsági korosztályban.

Budafóka a Héraklészek közöttA bronzérmes úszók egyike Molnár Dóra, aki kitűnő sporteredményeiért és jó tanulmányi munkájáért júniusban Munkácsy Károly-díjat vehetett át a Kerület Napján. A Héraklész válogatott sportolója legutóbb a serdülő országos bajnokságon úszott az érmekért, ahol tíznél több versenyszámban indult, és nyolc alkalommal állt fel a dobogóra. A Debrecenben megrendezett viadalon két egyéni versenyszámban (100 m, illetve 200 m hát) és két váltóban is aranyérmet szerzett.

A Budafóka XXII SE úszójával versenyeiről és eddigi sikereiről beszélgettünk.

– Hogy érezted magad életed első Európa-bajnokságán?

– Jó volt a csapatunk, Pádár Nikolettával, Ugrai Pannával és Nyirádi Rékával voltam egy váltóban. Örülök a bronzéremnek, de a női vegyesváltó negyedik helyezésének is. Abban a versenyszámban háton úsztam, és csak hat század másodperccel csúsztunk le a dobogóról. A mix vegyesváltóval ötödik helyet szereztünk, egyéniben pedig 16. lettem a 100 méteres gyorsúszásban. A koronavírus-járvány miatt a verseny buborékban zajlott, a szállásról busszal vittek az uszodába és vissza. Szomorú, hogy semmit nem láttunk Rómából, pedig több mint egy hétig ott voltunk.

– Milyen versenyeredményeidre vagy a legbüszkébb?

– Az országos bajnoki első helyezéseim a legfontosabbak számomra. Három egymást követő évben lettem bajnok 200 méteres hátúszásban, idén pedig 100 méteren is bajnoki címet szereztem ugyanebben az úszásnemben. A középtáv az erősségem, a korosztályomban kiemelkedőnek tartanak hátúszásban. Serdülő vagyok, de a szintidőm miatt az Eb-n felversenyezhettem az ifik közé.

– Melyik versenyedre emlékszel a legszívesebben?

– Első külföldi szereplésem Klagenfurtban volt. Érmeket is szereztem, de tizenkét évesen a hangulatot tartottam igazán fantasztikusnak. Ötévesen kezdtem úszni, hétéves koromban már versenyeztem, és nyolcévesen gyorsváltóban nyertem az első bronzérmemet a Béka Találkozón. A legboldogabb 2019-ben voltam, amikor először szereztem országos bajnoki címet 200 méteres hátúszásban. Az akkori edzőm, Lukács Zsuzsa és jelenlegi edzőm, Horváth Tamás is büszke volt rám.

– Idén végezted el a nyolcadik osztályt a Kempelen Farkas Gimnáziumban. Az úszás mellett más területen is kipróbálod magad?

– Jól tanulok, de szaktárgyi versenyeken már nem indulok, csak a Diákolimpián képviselem az iskolámat. Szeretnék részt venni a 2024-es olimpián – lehetőleg dobogósként –, ezért minden erőmet az úszásra összpontosítom.

(Tamás Angéla)