Ugrás a tartalomra

Budafókások a világbajnokságon

2017. március 06. hétfő
Horváth Tamás jelenlegi és volt tanítványai közül többen is versenyezhetnek a budapesti vébén
Budafókások a világbajnokságon

A Budafóka SE kerületünk büszkesége, ma már nagyjából annyira, mint a Törley pezsgő és a szeptemberi borfesztivál. A 2003-ban alakult sportegyesület fejlődése akkor kapott máig is tartó, elsöprő lendületet, amikor 2005-ben ide érkezett a frissen végzett fiatal úszóedző, Horváth Tamás, akit ma már az ország eredményes, mindenki által elismert szakemberei között tartanak számon. A Budafóka pedig mintaklubnak számít minden újonnan alakult, nagyravágyó úszóegylet előtt.

Lehet azt mondani, hogy a versenyszakosztály beindítása az én nevemhez fűződik. Első országos bajnoki érmesünk még a kezdet kezdetén Bornemissza Sára volt, 2006 környékén, az első budafoki aranyérmes pedig Márton Richárd 2008 táján – idézte fel a kezdeteket Horváth Tamás a hét végi százhalombattai verseny szünetében, ahol „természetesen” taroltak a Budafóka versenyzői.

– Ricsi a későbbiekben sem okozott csalódást, eddig az egyetlen olimpikonunk ő volt, tavaly Rióban, igaz, végül is nem jutott szóhoz, de ez már egy másik történet... – fűzte hozzá.

Az első felnőtt bajnoki címet Székelyi Dániel szerezte nyílt vízen, medencében pedig a 4x100 méteres mixed váltó volt az első bajnokunk, rövid pályán, Mészáros Márk, Bujtor Dávid, Kurucz Zsuzsa, Mészáros Dóra összetételben.

– A régi csapatból, amellyel elindultunk, már csak Márton Ricsi úszik nálunk, Székelyi Dani és Mészáros Márk eligazolt, előbbi Egerbe, utóbbi Győrbe. Kimondhatatlan fájdalom ez nekem, tizenhárom évi munkám gyümölcsét aratja le most más – beszélt a vezetőedző a szakma buktatóiról. – Kitettem a szívemet, lelkemet ezekért a srácokért, és igazából ma sem tudom, miért hagytak faképnél engem és a klubunkat. De mindegy, az élet megy tovább, vannak új tehetségeink, akik közül néhányan már most ott lehetnek a júliusi budapesti világbajnokságon, vagy a későbbiekben akár a tokiói olimpián. 

A „nagy négyes” folyamatosan szállítja a győzelmeket. Márton Richárd (1999) a 200, 400 méter gyorson, Böhm Sebestyén (2001) az 50, 100 méter mellen, Gallyasi Szilárd (2002) a 200, 400, 800, 1500 m gyorson, Zombori Gábor (2002) pedig abban a számban, amelyikben éppen vízbe ugrik...

– Ricsi kint volt az olimpián a 4x200-as gyorsváltó tagjaként, sajnos azonban összeállítási melléfogások miatt végül nem volt alkalma úszni. Jó eséllyel pályázik ismét a váltóba kerülésre, de akár egyéniben is odaérhet 200 méter gyorson. A másik három srác a jövő reménysége, 15-16 évesen még nem valószínű, hogy képviselhetik színeinket a felnőtt-vb-n, ellenben a korosztályos világversenyeken kiugró eredményeket érhetnek el – folytatta a szakember. Hozzátette: az ex-budafókások közül Székelyi Dániel indulása szinte biztosra vehető Balatonfüreden a világbajnokság nyílt vízi szakágában, és Mészáros Márknak is van esélye a bekerülésre a 4x100-as és a 4x200-as gyorsváltóba.

Addig is azonban megannyi korosztályos válogató lesz, és borítékolható, hogy ezen aratni fognak a Horváth-tanítványok. Ahogy azt tették a hét végi Szalai János-emlékversenyen, Százhalombattán, ahol tucatjával gyűjtötték az aranyérmeket.

(Ch. Gáll András)