Ugrás a tartalomra

Budafoki lány a vébédöntőkben

2022. július 01. péntek
Molnár Dóra álmai valóra váltak a Duna Arénában
Budafoki lány a vébédöntőkben

Molnár Dórával élmény interjúzni, mert mindig mosolyog. A nem egészen 16 éves kislánynak minden oka megvolt a mosolyra az elmúlt héten, hiszen három számban is döntőt úszott a 19. FINA világbajnokságon, a Duna Arénában.

Három hazai utánpótláskorú úszó kapott lehetőséget a budapesti vizes-világbajnokságon a Duna Arénában, a medencés úszás versenyein. Ez a három úszó Komoróczy Lora, Molnár Dóra és Pádár Nikolett. Közülük ketten kötődnek Budafokhoz: Komoróczy Lora edzője az a Takács Imre, aki hosszú évekig a Budafókában dolgozott, Molnár Dóra pedig jelenleg is klubunk üdvöskéje. Horváth Tamás tanítványa a napokban lesz 16 éves, de már három döntőben remekelt a szombaton befejeződött medencés versenyeken.

Ezúttal a végig kitűnő formát mutató Molnár neve kívánkozik a sor elejére. Mint említettük, a Budafóka néhány napon belül 16 esztendős versenyzője három döntőben is megtapasztalhatta, hogy milyen az, amikor az ország első számú uszodájának telt házas közönsége biztat egy magyar sportolót. A három finálé közül a legnagyobb eredmény természetesen az egyéni, amelyet fő számán, 200 méter háton ért el.

Mind az előfutamban, mind pedig a középdöntőben a hetedik idővel lépett tovább, aztán a péntek esti utolsó úszása is a hetedik helyig vitte (2:10.08), nem mellesleg megelőzte a szám másik magyarját, az Európa-bajnoki bronzérmes Burián Katalint. Dóra az elődöntőben 2:09,94-et ment, azaz még jobbat is, mint a döntőben. A finálé után nyilatkozott a Városházi Híradónak:

– Kevésbé fájt, mint az előfutam, a hangzavar segített engem, láttam és érzékeltem a nézőtéren helyet foglaló budafoki szurkolókat, a Budafóka gyerekúszói kijöttek szurkolni nekem, és ez nagyon jólesett. Nagyon feldobott, hogy három döntőt is úszhattam. Nagy löketet ad a karrieremnek az, hogy nem egészen 16 évesen három világbajnoki döntőben is ott lehettem. Öt éve, a 2017-es budapesti világbajnokságon még természetesen szurkolóként voltam itt. Nem is gondoltam, hogy öt év múlva úszóként leszek itt egy újabb világbajnokságon, de azért nekem is voltak álmaim már akkor is.

Dóra nem győzte hangsúlyozni, mekkora élmény számára ez a verseny.

– Arra nem számítottam, hogy a hetedik idő lesz az enyém, az elődöntőben és a döntőben egyaránt. Én azért mindig kiúsztam magam, a vége még csípett is. Óriási élmény nekem ez a világbajnokság, ilyen fiatalon ez nagyon nagy dolog.

Ne menjünk el a váltóban elért eredmények mellett sem. A magyar 4x100 méteres gyorsváltó meglepetésre döntőbe jutott, a nyolcadik helyet szerző staféta az alábbi felállásban úszott: Pádár Nikolett, Gyurinovics Fanni, Senánszky Petra, Molnár Dóra. Dóra hajráemberként 54,01-gyel remek időt úszott, a legjobbat a négy lány közül.
A 4x200-as gyorsváltónk ötödik helyet szerzett 7:57,90 perces idővel, összetétele ez volt a döntőben: Pádár Nikolett, Molnár Dóra, Késely Ajna, Kapás Boglárka. Azért hangsúlyoztuk, hogy a döntőben, mert az elődöntőben Jakabos Zsuzsanna úszott, akit Kapás váltott a fináléban.

Összességében Dóra kivágta a rezet, újabb dicsőséget szerzett a Horváth Tamás irányította műhelyünknek.

Ch. Gáll András

Budafoki lány a vébédöntőkben