Ugrás a tartalomra

Budafoki siker Berlinben

2015. április 18. szombat
Csere Gáspár futó lett az európai indulók közül a harmadik
Budafoki siker Berlinben

– A legutóbbi kimagasló eredményét a 35. Berlin Félmaratonon érte el. Hány perc alatt teljesítette a távot, és milyen helyezést ért el?

– Az időeredményemmel (01:04:55), az abszolút 18. helyen végeztem a 32 ezer fős mezőnyt számláló Berlin Félmaratonon. Harmadik legjobb európaiként értem célba és neves európai utcai futókat előztem meg a végén, akikkel a táv nagy részét együtt futottam. Végig 10-15 fős bolyban futottunk. Majdnem két percet javítottam a korábbi egyéni csúcsomon, ami ezen a szinten nagy előrelépés. Ennél jobb időt a magyarok között az elmúlt öt évben csak két futó futott. Ezzel az idővel akár a nyári Universiadéra is kijuthatok. Életem egyik legszínvonalasabb futása volt, mert a jó felkészülés és forma mellett a körülmények – a mezőny, a tempó, az időjárás – is kedvezően alakultak.

– Hogy készült fel a versenyre, és mikor kezdődött a futás iránti rajongása?

– Hétéves korom óta rendszeresen futok, tízéves korom óta pedig versenyszerűen is űzöm a sportot. Az elmúlt négy évben már stabilan a hazai élmezőny tagja vagyok, az utóbbi egy évben pedig nemzetközi szintűek lettek az eredményeim. Jelenleg heti 8-9 edzésem van, ami 90-120 kilométeres edzésmennyiséget jelent. Minden egyes edzésemet „patikamérleg-pontossággal” tervezi meg az edzőm, Szabó Imre, akivel több mint tíz éve dolgozom együtt. Az elmúlt hetekben főként résztávos edzésekkel, hosszú, erős futásokkal és futópados technikai tréningekkel készültem a félmaratonra. Két héttel ezelőtt pedig volt egy felvezető tíz kilométeres versenyem Jeruzsálemben, ahol idén is az abszolút második helyen végeztem.

– Mi lesz a következő verseny, amin el szeretne indulni?

– Április végén a Hamburg Mara-thonon szeretnék rajthoz állni, ahol két perc húszon belül szeretnék futni. Ezután jön egy kis pihenő, illetve rövidebb, hazai versenyeken fogok indulni (5000, 10 000 m). Nyáron szeretnék részt venni a dél-koreai Universiadén, félmaratoni távon. Ezek mellett persze ott van a horizonton a riói olimpiai is. Ehhez még azért kell fejlődni, de van esély arra, hogy addigra pont beérjen az edzésmunka. Legalábbis a legutóbbi időeredményem mindenképpen ezt jelzi. 

(Viszkocsil Dóra)