Ugrás a tartalomra

Budafoki sportolók is támogatják a budapesti olimpiát

2017. január 30. hétfő
Sportolóink szerint Magyarország képes lehet az olimpia házigazdájaként is helytállni
Budafoki sportolók is támogatják a budapesti olimpiát

Ősszel derül ki, hogy Párizs, Los Angeles és Budapest közül melyik város ad helyet a 2024-es olimpiának. Természetesen mi az utóbbinak szurkolunk! Megkérdeztünk három kerületi olimpikont: Takács Orsolyát, Csere Gáspárt és Márton Richárdot, hogy mi a véleményük a budapesti olimpiáról. Mindhárman hangsúlyozták, fővárosunk megérdemelné, hogy elnyerje a rendezés jogát.

Takács Orsolya vízipólós: 
– Kettős gondolat kavarog bennem erről a kérdésről, annál is inkább, mert már három olimpián vettem részt, így belülről megtapasztalhattam, milyen hatalmas apparátus dolgozik a rendezés sikeréért. Egyrészt mint sportoló, egyértelműen támogatom a budapesti rendezést, mert nincs annál csodálatosabb egy magyar versenyző számára, mint hazai közönség előtt szerepelni. Jó vizsgának számít majd a nyári vizes világbajnokság a fővárosban, ami, remélem, sikeres lesz. A hazai rendezésnek még nagy előnye azon kívül, hogy hazai pályán a nézők támogatásával jobban lendületet kaphatnak a magyar csapatok, illetve versenyzők, de a rendezés jogán is szerephez juthatnak olyan sportolók, akik különben nem biztos, hogy kijutnának egy világbajnokságra vagy olimpiára. Alaposan meg kell gondolni ugyanakkor egy olimpia rendezését, hogy bírjuk gazdaságilag. Bízom benne, hogy a magyar szakemberek jól számoltak, és gazdaságossá „hozzák ki” a budapesti olimpiát, amiért nagyon szurkolok, annak ellenére, hogy azon én már biztosan nem vehetek részt.

Csere Gáspár maratoni futó: 
– Nem vagyok szakértője a témának, de személy szerint él bennem egy reménység, hogy Magyarország is rendezhet majd olimpiát. Ennyi érem birtokában megérdemelnénk, ha ténylegesen felkerülnénk az „olimpiai térképre”. Hálás vagyok, hogy tavaly Rióban én is átélhettem az olimpia semmivel össze nem hasonlítható hangulatát. Természetesen felemelő érzés lenne, ha 2024-ben hazai pályán versenyezhetnénk értékes olimpiai helyezésekért, érmekért. A 2024-es pályázatot színvonalasnak vélem, ezért ha nyerünk, még inkább drukkolni fogok, hogy jól sikerüljön a rendezés. Ugyanakkor az olimpiarendezéssel járó kockázatokat sem hagyhatom figyelmen kívül, ezért akkor se lennék szomorú, ha most nem sikerülne, csak egy-két ciklussal később. Talán akkorra még jobban fel tudnánk készülni rá, mert most közelinek tűnik a 2024…

Márton Richárd úszó: 
– Reménység és nagy várakozás van bennem, jó lenne, ha az országunk rendezne egyszer olimpiát. Meg is érdemelné ilyen sportmúlttal, ennyi olimpiai érem birtokában. Szívet melengető, ha a nagy elődökre gondolok, akik hírnevet és megbecsülést szereztek ennek a kis országnak. Közös munkával, összefogással, úgy gondolom, meg lehet csinálni a budapesti olimpiát, ami a nemzet számára nagy büszkeség lenne. Nem lesz könnyű összehozni, de számos hatalmas sportrendezvénnyel bebizonyítottuk már, hogy képesek vagyunk bármire. Rióban láttam, hogy milyen ünnepe volt Brazíliának az olimpia. Ugyanilyenre számítanék itt, Budapesten is 2024-ben, amikor még olyan fiatal lennék, hogy akár indulhatnék is rajta. Ez nagy álmom, ezért is támogatom a budapesti olimpiát.

(temesi)