Ugrás a tartalomra

Budapesten már nem indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása

2017. február 20. hétfő
Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak, illetve a fővárosba gépjárművel közlekedők együttműködésére abban, hogy a szmoghelyzetek kialakulása, súlyosabb esetekben a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen.
Budapesten már nem indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása

A 2017. február 17-i, pénteki mérési eredményekre és az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésére tekintettel már nem indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása, ezért Tarlós István főpolgármester a vonatkozó jogszabályok alapján az FPH061 / 20 – 147 /2017 iktatószámú határozatával a szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetését rendelte el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a szombati napon a szálló por napi átlaga több helyen az egészségügyi határérték körül vagy az alatt maradhat. Vasárnaptól a szombati átlagokhoz képest bár bizonytalan mértékben emelkedhet a PM10 mennyisége, de hétfőn jellemzően az egészségügyi határérték alatt maradhat a PM10 koncentrációja. Kedden a levegőminőség kedvező marad, a további napokban is általában jónak vagy kiválónak ígérkezik.

Tarlós István főpolgármester ismételten köszönetet mond azoknak, akik a rendkívüli légszennyezettségi helyzetben mérsékelték a szén-, illetve fatüzelésű berendezések használatát, valamint autóhasználatukat korlátozva a közösségi közlekedést részesítették előnyben, továbbá az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen csökkentették a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.