Ugrás a tartalomra

Csapatban erősek a nyelvzsonglőrök

2022. december 08. csütörtök
Az elsők közé kerültek a kerületi diákok az anyanyelvi versenyen
Csapatban erősek a nyelvzsonglőrök

Lezajlott a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny körzeti/megyei fordulója, amelyre a budafok-tétényi iskolák is szép számmal beneveztek. Az első fordulón elért eredmények azt bizonyítják, hogy a kerületi gyerekek és pedagógusaik sikeresen vették az akadályokat.

A 3–8. osztályosok évfolyamonként megrendezett dél-budai (XI. és XXII.) versenyén 350-nél több négyfős csapat vett részt. A Budafok-Tétény színeiben versenyző csapatok közül tizenöt megszerezte az első hat hely valamelyikét, és közülük hat a döntő írásbeli fordulójára is bejutott.

A Kempelen Farkas Gimnáziumból a területi verseny első helyezettjeként a Kerberosz nevű hatodikos csoport (tagjai: Adamcsek Ágnes, Cseszregi Boglárka, Hári Abigél, Vajda Júlia) jutott tovább (képünkön), és a középiskola diákjai még további négy döntős helyet szereztek. Második lett az ötödikes Szójátékok (tagjai: Szerencsi Olga, Polgár András, Széles Márk, Horváth-Cziczka Ákos) és a nyolcadikos Kutyaszalámi (Skrabák Balázs, M. Kovács Gábor, Szűcs Donát, Tarnai Vince). A harmadik legjobb eredményt érte el az ötödikes Valakik vagyunk (Kardos Kincső, Marjai Sára, Puja Szilárd, Ujfalussy Klára Benedikta) és a hetedikes Mogyipofik (Mihály Regina, Nikitscher Emma, Vincze Lili, Vajda Nóra). A diákokat a Kempelen Farkas Ginázium tanárai készítették fel a versenyre: Asboltné Czapári Beáta, Bakó Tünde, Cselényi Péter, Felföldiné Székely Dóra, Szabóné Moncz Éva és Törökné Vermes Judit.

Az általános iskolák csapatai közül a Kíváncsiskodó Nyelvtörők (Dobosi Nándor, Dukai Dániel, Laczkó Árpád, Pach Benjamin – felkészítő tanáruk: Váczi Éva) jutott tovább az írásbeli döntőbe. A gyerekek hetvennyolc csoportot megelőzve második helyet szereztek a negyedikesek között.
A második, országos fordulóba jutott kerületi csapatok a november 25-én megrendezett írásbeli versenyen a középmezőnyben végeztek.

Tamás Angéla


A Bolyai Matematika Csapatverseny írásbeli döntőjén (november 18.) elért kimagasló eredménye alapján a rózsakerti iskola negyedikes csapata, a VGFB erőspisták december 3-án az ország legjobbjai között versenyezhet a szóbeli döntőn.

A Bolyai Matematika Csapatverseny versenybizottsága a 2022/2023-as tanévben Dél-Buda (XI. és XXII. kerület) tanári fődíjával a Kossuth Lajos Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola matematikatanárát, Rankliné Bíró Zsuzsannát jutalmazta.