Ugrás a tartalomra

Csere Gáspár már Párizsra készül

2021. április 22. csütörtök
Két budafoki sportoló is jeleskedett az országos mezeifutó-bajnokságon
Csere Gáspár már Párizsra készül

A jelenlegi sanyarú koronavírus-helyzetben úgy hiányzik a sportolóknak minden aprócska versenyzési lehetőség, mint egy falat kenyér. A Kecskeméten rendezett országos mezeifutó-bajnokság ráadásul minden volt, csak nem aprócska verseny, sokkal inkább a tavaszi versenyszezon nyitánya. Csere Gáspár, jeles maratonistánk a számára kissé rövid, 8 kilométeres távon ötödik lett, a 17 éves Gáll András – „főállását” tekintve korosztálya legjobb honi öttusázója – pedig megnyerte a juniorok futamát.

Csere Gáspár már Párizsra készül„Sajnos februárban sokat betegeskedtem – mielőtt bárki is megijedne, nem Covid-fertőzéssel –, így nem mondhatnám, hogy csúcsformában utaztam le Kecskemétre a mezei ob-ra – mondta lapunknak Csere Gáspár, a BEAC atlétája. – Előtte két héttel kezdtem meg az edzéseket, még mindig náthás voltam, mondhatni, emlékezetből futottam le a nyolc kilométert. Ehhez képest kimondottan elégedett vagyok az ötödik helyezésemmel.”

A bajnoki cím Szemerei Leventéé, a 20 éves szekszárdi futóé lett, másodiknak a triatlonista Bicsák Bence érkezett a célba.

„Sajnos nekem már szinte biztos, hogy elúszott a tokiói olimpia – panaszolta Gazsi. – A vírusos megfázásom miatt nem tudtam elindulni a márciusi maratoni országos bajnokságon, ahol pedig megpróbálkozhattam volna a szintteljesítéssel. De ha nem is sikerült volna, a győzelem is bónuszpontot jelentett volna. Sajnos kevés a verseny, május 31-én lezárják az olimpiai kvalifikációt. Addig még ugyan lesz egy verseny Genfben, de én már elengedtem Tokiót. Nem vagyok csúcsformában, ma sem tudtam edzeni, mert megint rosszul éreztem magam. A 2:11.30 órás szintidőre most amúgy sem lettem volna képes. Ha optimistán akarom felfogni a helyzetemet, azt mondom: megkezdtem a felkészülést a 2024-es párizsi olimpiára, akkor még csak 33 éves leszek. Hiszen addig már csak három év van! És nekem már így is van egy olimpiai szereplésem 2016-ból, Rióból. De a versenyzéstől függetlenül is boldog vagyok, hiszen Kamilla, a kislányunk lassan már négy hónapos lesz, és szépen fejlődik.

Az pedig többet ér egy olimpiai éremnél.

A 17 éves Gáll Andrisnak legfeljebb a párizsi, de még inkább a Los Angeles-i olimpia szerepel a tervei között, és nem is maratonfutásban, hanem öttusában. Ám a budafoki srác szívesen kirándul az atlétika területére.

„Korábban is indultam már mezeifutó-versenyeken, de országos felnőtt bajnokságon még csak most először – mondta a 11. osztályos gimnazista. – Nekem a nyolc kilométeres táv megfelel, 3000-től 10 000-ig jó vagyok, nem is olyan régen harmadik lettem az ifjúságiaknál az országos bajnokságon, 3000 méteren. Elégedett vagyok a Kecskeméten elért 23.41 perces időeredményemmel és a felnőtt mezőnyben kivívott hetedik helyezésemmel. Hiszen Gazsitól – akivel baráti viszonyt ápolok – csupán 13 másodpercet kaptam, és a rutinos maratonistának számító Józsa Gábort is lehajráztam!”

A juniorok között azonban Andris nem talált legyőzőre, így újabb szép eredményt könyvelhetett el a „másodállásban” űzött sportágában, az atlétikában.

(Ch. Gáll András)