Ugrás a tartalomra

Csillogó érmek minden korosztályban

2023. január 19. csütörtök
Remek évet zártak a Budafóka SE versenyúszói
Csillogó érmek minden korosztályban

A legkisebbektől a legnagyobbakig minden korcsoportban rengeteg érmet és elismerést szereztek a budafókás úszók, köszönhetően a kezdőkkel foglalkozó Gábos Vandának, a középső csoportot oktató Lukács Istvánnénak (Zsuzsának) és a kiemelkedő tehetségű „nagyokat” edző Horváth Tamásnak. Az utóbbi két-három hónap eredményeit tekintve nemcsak a tizenévesek értek el szép sikereket, a fiatalabb korosztály is remekelt.

Dunaújvárosban, a Fabó Éva Sportuszodában megrendezett Intercisa Kupán 26 érmet hoztak haza a három versenyző korosztály úszói: 9 aranyat, 12 ezüstöt és 5 bronzot. A versenyen tizenegy egyesület százötvennégy ifjú úszója mérte össze egymással tudását és erejét.

A százhalombattai Matrica Kupa II. fordulóján, ahol a legkisebbek nem versenyeztek, nem kevesebb, mint 40 érem talált gazdára.

A BVSC cikluszáró versenyén pedig a számtalan egyéni csúcs és oklevél mellett 23-an állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára, 17-en ezüstérmet szereztek és 15-en harmadikként úsztak be a célba. A 2011-ben született lányok versenyében Kömöz Eszter megnyerte a legmagasabb LEN pontért járó kupát.

A tizenegy éves kislány a négyfordulós Budapest Kupa versenysorozatában is gyönyörűen szerepelt. Hat számban indult, és hatalmas egyéni csúcsokkal öt aranyérmet, valamint egy ezüstöt szerzett. Ezzel az eredménnyel kiérdemelte a Budapesti Úszó Szövetség különdíját.

Szegeden rendezték meg az első utánpótlás rövid pályás bajnokságot, amelyen a Budafóka XXII SE 11 úszója vett részt. A csapat az éremtábla tizedik helyén végzett.

A hét számban úszó Molnár Dóra két első, két második és egy harmadik helyezést ért el. Flórián Natália a dobogó mindhárom fokára felállhatott egyszer, Bencsics Angéla és Rátkai Zsófia pedig két-két bronzérmet szerzett. A lányok és az egyesület váltóban egy arany- és két ezüstérmmel gazdagodott.

Lukács Zsuzsa, a középső csoport (2009 és 2012 között születettek) úszóoktatójának elmondása szerint hozzá nagyon szorgalmas gyerekek járnak, és köztük igen sok a tehetséges úszó. Ennél a korosztálynál az állóképesség fejlesztése mellett az a cél, hogy minél pontosabb, precízebb technikát sajátítsanak el a sportolók. A legkiválóbbak azután felkerülnek Horváth Tamáshoz a nagycsoportba, ahol lehetőségük nyílik arra, hogy nemzetközi versenyeken is részt vegyenek.

Tamás Angéla