Ugrás a tartalomra

Csodás tárlatok házává vált a kerület

2015. szeptember 17. csütörtök
A Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál pénteki, nulladik napján a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar tartott koncertet
Csodás tárlatok házává vált a kerület

Kerámiák és fotók a Lics Pincében

Kerámiák és fotók, könyvbemutató és Szabó Anna hárfajátéka valamint szendvics és bor fogadta a Lics pincébe betérő vendégeket a borfesztivál nulladik napján. Lics László köszönetet mondott a pákozdi szőlők fölött fennhatósággal rendelkező Spányi Antal megyés püspöknek, hogy elfogadta a meghívást, majd üdvözölte a kiállító művészeket és a megjelent érdeklődőket. A fesztivál nem hivatalos, ám két évtizede hagyománnyá vált megnyitására Karsay Ferenc polgármestert kérte fel, aki külön köszöntötte Helmut Kollig bonni és Tóth Sándor mezőkaszonyi polgármestereket.   
- Azért más ez a borfesztivál, mint a többi, mert itt a kultúra és a borkultúra szerves egységet képez. A két kultúra egyesítésében pedig élen jár a Lics-család, hiszen most is két kiállítással és könyvbemutatóval készültek a bor ünnepére amellett, hogy az egyik legrangosabb nemzetközi borversenyen, a borok olimpiájának is nevezett bordeaux-i Challenge du Vin-en a Lics Pincészet 2012-es Merlot bora aranyérmes lett – hangsúlyozta ki beszédében Karsay Ferenc. 
A kiállító művészek, Sadecky Katalin keramikus és Czimbal Gyula fotóművész munkáit Bánki Zsolt, a Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos főmunkatársa méltatta, Maurer Oszkárt, a Hajdújárásról érkezett, határon túli borászt és a róla szóló, 2014-ben Volt egyszer egy királyi borvidék címmel megjelent könyvet Garbóci László mutatta be.

Népi szőttesek a Borvárosban

Péntek délután a Záborszky Pincébe lépve a Mészáros László Képzőművészeti Egyesület alkotóinak munkái, majd a pincén tovább haladva Kutasné Bálint Katalin kézi szövő, népi iparművész szőttesei fogadták a látogatókat. 
– Szívemnek nagyon kedves művészt köszöntök Budafok Borvárosában – kezdte megnyitó beszédét Karsay Ferenc. 
– Kata munkáiban a tárgyak funkcionalitása és a bennük rejlő művészeti tartalom teljes összhangban van. Alkotásai magukba foglalják hagyományainkat, szőnyegein és táskáin keresztül bemutatja, hogyan lehet a szülőktől, nagyszülőktől átvett tudást továbbadni – mondta az oldott hangulatú megnyitón a polgármester.
Békési Imre a Mészáros László Képzőművészeti Egyesület nehéz helyzetéről beszélt. Kiemelte a műkedvelő alkotók kitartását, és azt, hogy az amatőr alkotások szinte mindegyike a borról, a szőlőről és közvetlen környezetünkről szólnak. Hozzátette: reméli, hogy önkormányzati segítséggel sikerül talpra állnia az egyesületnek. 
A megnyitót követően Békési Imre borvárosi sétára és tárlatvezetésre invitálta az érdeklődőket.

Nemzetközi Szalon és homokanimáció

Az Art Quarter nemzetközi művészcsoport Nemzetközi Szalon című kiállítását a Haggenmacher-Udvar vadonatúj és egyben Budapest egyik legjobb galériájában rendezték meg. A tárlat megnyitásán Szepesfalvy Anna alpolgármester vett részt. Az ARTÉR Művészeti Egyesület művészeinek munkáit Németh Zoltán alpolgármester méltatta a Magdolna Borklubban.
Az est a Budafoki Dohnányi Zenekar hangversenyével zárult, amelynek a Klauzál Ház adott otthont. A szimfonikus zenekar első műsorszáma, Ravel Bolero című műve után színpadra lépett Cakó Ferenc grafikus, animációs filmrendező is, aki a zenéhez illő lenyűgöző képeket alkotott homokból, amelyeket kivetítettek a közönségnek. (Tamás Angéla)

(VH)


Csodás tárlatok házává vált a kerület