Ugrás a tartalomra

Csodás visszatekintő

2016. december 12. hétfő
Kiállítás nyílt Cakó Ferenc filmrendező és grafikus festményeiből és illusztrációiból a Klauzál Házban
Csodás visszatekintő

Az animációs filmrendező és grafikus, Cakó Ferenc filmjeiben bármiből, de főleg homokból alkotja az egymásba alakuló formákat, plasztikus figuráit. Dolgozik agyaggal, szénporral és festékkel, de mint mondta, állandóan anyagokkal, témákkal és formákkal kísérletezik, „járatja az agyát”, hogy új dolgok szülessenek. Annak idején így találta ki, hogy két négyzetméteres üveglapon szórja és löki a homokot, finoman árnyal és visszatöröl, mindezt élő előadásban, a zenéhez igazodva, igazi látványshow-ként.

Az Érdemes és Kiváló Művész nevéhez fűződik a Cannes-ban Aranypálmával díjazott Ab ovo és a berlini Arany Medvével kitüntetett Hamu, számtalan bábfigura, gyurmaalak és sebészi pontossággal, boszorkányos ügyességgel létrehozott élő homokanimáció, amelyből ízelítőt kaphattunk a festményeiből és illusztrációiból Visszatekintő címmel nyílt kiállítás megnyitója után.

– Képei december negyedikéig láthatók a Vén Emil Galériában. Mire számíthatnak az érdeklődők?

– Negyven év válogatott anyagát hoztam el erre a tárlatra. Az itt látható festmények többnyire fújt képek, hiszen ezeket az árnyalatokat, ezt a fajta puhaságot ezzel a módszerrel lehet a legszebben elérni, de természetesen ecsettel, időnként pedig spaklival is belenyúlok a képekbe. Sokféle technikát használok, festek akrillal, olajjal, vízfestékkel, de én inkább grafikus vagyok, mint festő. Érződik is képeimen a grafikus világ. Mindent alaposan megrajzolok, megfestek, és a filmek mozgása meg a homokanimáció mozgalmassága is „besegít” a festményekbe. A Museion No. 1 Galériában december másodikán nyíló kiállításomon azonban nem ilyen lesz a képi világ. Oda átvilágított, üveglapra fixált homokrajzokat viszek majd.

– Nemrég a XVII. Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztiválon Dózsa 1514 című filmjét oklevéllel jutalmazták. Elégedett volt?

– Tavalyelőtt volt a Dózsa György-emlékév, és ez a filmem akkorra készült. Iszonyatosan sok munkát öltem bele, négy hónapig dolgoztam rajta, és sokak szerint ez az egyik legjobb filmem. Úgy érzem, sem akkor, sem most nem kapott a film kellő elismerést.

– Különleges hatású homokani-mációs filmjeivel szinte minden jelentős nemzetközi fesztiválon fődíjat nyert. Szerte a világon önálló show-ként, de a díjak átadásakor is igényelik zenére komponált homokanimációit, amelyeket kivetítve élvezhet a közönség.

– Legutóbb a segoviai Titirimundi bábfesztiválon léptem fel, ahol meghívottként egy román kori templomban tartottam telt házas előadásokat négy egymást követő estén. A zenére történő homokanimálás mindig nagy élmény számomra.

(Tamás Angéla)