Ugrás a tartalomra

Dél-Buda hokis fellegvárai

2021. december 17. péntek
A MAC a második legfiatalabb csapat az egész jégkorongligában
Dél-Buda hokis fellegvárai

Dél-Budának most már két hokis fellegvára van. Az egyik itt van a Városház tér mögött, lenn, a Duna-parton, a nemrégiben átadott pazar jégsátor. A másik mintegy tíz kilométerrel beljebb, a városközpont felé, Lágymányoson, a Tüskecsarnok. Ahol a nagy múltú klub, az 1875-ben alapított MAC „leányvállalata”, a MAC HKB Újbuda működik, nem is egy budafoki illetőségű srácot foglalkoztatva, a legendás Kangyal Balázs, az egyik szapporói hős irányításával.

A kis költségvetésű – legalábbis a riválisokhoz mérten szerény büdzséjű – egylet jelenleg 22 fordulóban szerzett 43 pontjával az ötödik helyen áll az Erste Liga néven futó magyar bajnokságban.

„A miénk a második legfiatalabb csapat az egész ligában, 22,5 év az átlagéletkor, ennek a ténynek, valamint a költségvetésünknek a tükrében ez a helyezés több mint kiváló – mondta Kangyal Balázs vezetőedző. – Körülbelül egynegyede a büdzsénk annak, amivel akkor rendelkeztünk, amikor a szlovák bajnokságban szerepeltünk. Változott a tulajdonosi szerkezet, a Covid-19 is nehézséget okozott, mi főleg magánadományokból, klubszeretetből és a klub iránti lojalitásból táplálkozunk. Állami kötődésünk, az utánpótlás-nevelést leszámítva, tulajdonképpen nincs. Annak viszont haszonélvezői vagyunk, hogy a kormány ennyire elkötelezett az utánpótlás-nevelés iránt, hiszen a TAO az egyik legfontosabb forrásunk. A felnőtt keretünknek a fele 20 év alatti vagy 20 éves, van olyan klub az Erste Ligában, ahol mindenki felnőttkorú.”
A MAC központi bázisa Zugló, illetve a Tüskecsarnok környéke, tehát Lágymányos, de Budafokról is szippant be gyerekeket.

„Már akkor is voltak budafoki fiataljaink, amikor kizárólag Zuglóból merítette az utánpótlását a MAC, most pedig, hogy a Tüskecsarnok az egyik bázisunk, még többen vannak, a felnőttcsapatunkban is játszik budafoki illetőségű hokis – említette a vezetőedző. – Mivel kimagasló munkát végünk a gyerekekkel, rengetegen jelentkeznek, egy bizonyos létszám fölött már nem tudunk befogadni srácokat, a plafon háromszáz fő, annyi gyerekkel dolgozunk az utánpótlásunkban. Köztük értelemszerűen vannak budafokiak. Most, hogy kiemelt akadémia lettünk a Fehérvárral, a Miskolccal és az Újpesttel együtt, ez felszippantja a 16, 18 és a 20 éves korosztályt. Éppen a sok jelentkező miatt lehet látni a nehézségeket, kevés a jégfelület, edzőkben is hiányt szenvedünk, ha lehet azt mondani, ez a népszerűségünk átka. Amikor 2008-ban Szapporóban kiharcoltuk az A csoportos tagságot, ugrásszerűen megnőtt a hokizni vágyó gyerekek száma, és ez a hullám még ma is tart.”

Kangyal Balázs szerint a sok gyereket a kis szatelitkluboknak kellene felszippantaniuk, a legjobbakat pedig a kiemelt négy akadémián, amelyek most kezdtek működni, kellene képezni, a speciális edzőkkel.

„Nagyszerű kezdeményezés a budafoki jégsátor, amennyire én tudom, egyedülálló Magyarországon, hogy egy polgármester így lelkesedjen a hokiért, mint Karsay Ferenc, a XXII. kerület vezetője – jegyzi meg Kangyal. – A budafokiak az Erzsébeti Farkasokkal, Dobos Tamásékkal kooperálnak, nem velünk, de ez nem baj, abból is az egyetemes magyar jégkorong profitál.”

Azaz értelemszerűen Budafok-Tétény is.

Ch. Gáll András