Ugrás a tartalomra

Diáksereg az „asztalosparadicsomban”

2023. december 19. kedd
Birtokukba vették a kisdiákok Bakos Miklós birodalmát, ahová pályaorientációs bemutatónapra érkeztek
Diáksereg az „asztalosparadicsomban”

A Bakosfa Kft. Budafok üzleti világának egyik fontos csomópontja. A Borkő utcai telephely amellett, hogy egyszerre lapszabászat, asztalosüzem és a barkácseszközök vásárlóinak paradicsoma, mindegy „melléküzemágként” a kerületi testedzők egyik kedvelt találkozóhelye is. Bakos Miklós tulajdonos csütörtökön izgalmas bejáráson látta vendégül a Bartók Béla Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola kisdiákjait.

Diáksereg az „asztalosparadicsomban”

A Városházi Híradó tudósítója a legjobbkor érkezett meg a Bakosfa Barkácsáruházhoz, éppen akkor tódult ki a hangos gyereksereg az épület főbejáratán Bakos Miklós tulajdonos vezetésével.

„Az asztalosmúzeumban kezdtük az ismertető körsétánkat – mondta Bakos úr. – Itt megtekintették a gyerekek a kéziszerszámokat, amelyekkel manapság már nem dolgozunk, hiszen a munkafolyamatainkat természetesen gépesítettük. Utána bementünk az asztalos-gépműhelybe, ahol még próbavágásra is volt lehetőségük a tanulóknak. Nem maradt ki a lapszabászat sem, végül megnéztük a kereskedelmi egységet.”

A tulajdonos elmondása szerint azért nagyon fontos és hasznos a gyerekek látogatása, mert megismerkedhetnek azzal, hogy milyen is a kétkezi munka. Hiszen ebben a korban még senki sem tudja eldönteni, mi lesz, ha nagy lesz, fogorvos, ügyvéd, mérnök vagy éppen asztalos. Hiszen nemcsak szellemi foglalkozásúként lehet sikeres az ember, hanem adott esetben asztalosmesterként is.

„Amire, azt hiszem, magam is jó példa vagyok – folytatta a vállalkozó. – Egyszerű asztalos szakmunkásként kezdtem a pályafutásomat, és mivel megvolt a szakmai hozzáértésem és a szorgalmam, nem utolsósorban pedig a kitartás, sokra tudtam vinni. Arra szeretném ösztönözni a gyerekeket, hogy tanuljanak, mert kellő szorgalommal minden elérhető, hiszen én is sok mindent a szorgalmammal értem el. Kerületi lokálpatriótaként úgy érzem, kötelességem bemutatni a nebulóknak a kézművesség szépségeit. Az a célom, hogy mi, kerületi iparosok és vállalkozók megismerjük egymást, használjuk egymás termékeit, szolgáltatásait, hogy a budafoki forintok maradjanak itt, ne menjenek más kerületekbe, költsék el itt, helyben.”

Bakos úr biztos benne, hogy a csütörtökön a Bakosfa Barkácsáruházba ellátogató hatvan kisdiák között többen is lesznek, akiknek megtetszik a faforgács illata, de az is lehet, hogy a legtöbben a macskákra fognak emlékezni, mert két cica is van az üzlet „alkalmazottai” között. Egy a lényeg: valami ragadja meg őket.

„Lehet, hogy a körséta kezdetén, ha megkérdezem a srácokat, akar-e valaki közülük asztalos lenni, egyetlen kéz sem emelkedik a magasba, de ha ugyanezt a kérdést a látogatás végén teszem fel, már nem vagyok biztos benne, hogy a kezek nem mozdulnak meg” – mondja Bakos úr.

Megkérdezem a vállalkozót, mikor gondolt arra, hogy a fitneszteremmel bővíti ki portfólióját.

„A gyerekeimet a vállalkozásomba a sporton keresztül tudtam bevonzani, mert az ő sport iránti szeretetük előbb volt, és csak utána jött a többi. A telephelyünknek van egy általam csak mínusz egynek hívott része, ami a föld alatt van, ezt gazdasági célra csak nehezen tudnánk hasznosítani. Ezért gondoltam azt, hogy ott egy edzőtermet kellene kialakítani, ami egy kicsit komolyabbra is sikeredett, mint ahogy eleinte elképzeltem. A munkavállalóink ingyen használhatják a termet, fontos, hogy egészségesek maradjanak, hiszen akkor nem esnek ki betegség miatt a munkából.”

Az edzőterem annyira népszerű lett a kerületben, hogy már külön vállalkozás üzemelteti, amelynek persze a Bakosfa Kft. a tulajdonosa.

Ch. Gáll András