Ugrás a tartalomra

Döntési helyzetben a továbbtanulók

2021. március 24. szerda
Lezárult a központi középfokú felvételi a 9. évfolyamra a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba
Döntési helyzetben a továbbtanulók

A január 23-án (és a két pótnapon) megírt magyar nyelv és matematikatesztek helyes kitöltésével tárgyanként 50-50, azaz összesen 100 pontot lehetett szerezni. A sok feladat megoldásához – ahogy minden évben – idén is kevés volt az idő, gondolkodásra nem sok percük jutott a gyerekeknek.

A nyolcadikosoknak matematikából tíz feladat csaknem negyven kérdésére kellett válaszolniuk a 45 perc alatt, a hatodikosok magyartesztjében pedig két olyan szövegértési feladvány is szerepelt, amelyek megoldása a Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint önmagában is legalább fél órát igényel. Ehhez jött hozzá még egy fogalmazás és hét másik feladat. A negyedikesek mindkét feladatsoruk első feladatánál megtorpanhattak, így nem lehetett egyszerű tovább lépniük az első ijedtség, netán kudarc után.

A felvételizők többsége úgy vélekedett, hogy idén nehezebb volt a magyar, mint a matematika. Ennek oka lehet, hogy a diákoknak nem okozott különösebb meglepetést a sokféle témakört érintő, eddigi tesztekhez hasonló matematika feladatsor. Mint mondták, fel tudtak rá készülni, csak sokuknak nem jutott ideje minden feladatra, pedig egész idő alatt feszített tempóban dolgoztak.

A magyar nyelv korábbi években összeállított tesztjeit viszont könnyebbnek találták, mint az ideit. Ennek ellenére ebben az évben is jobb átlag született magyarból, mint matematikából, de most kisebb az átlagok közötti különbség. A nyolcadikosok átlagosan 47,2 pontot értek el az írásbelin, magyarból 24,4 az átlagpontszám, matematikából 22,7 pont. A hatosztályos gimnáziumokba jelentkezők átlagpontszáma 58,7 pont (magyar: 31,3, matematika: 27,3), a negyedikesek pedig átlagban 63,2 pontot teljesítettek (magyarból 35,3, matematikából 27,8).

Összességében évek óta 50 pont körül mozog a két tárgy összesített átlaga, de az idei eredmény gyengébb lett, mint a tavalyi vagy a tavalyelőtti.

Budafok-Tétényben három iskola biztosított helyszínt a nyolcadikosoknak, a negyedikesek pedig a kerület egyetlen nyolcosztályos középiskolájában, a Kempelen Farkas Gimnáziumban felvételizhettek.

A középiskolákba való jelentkezés határideje február 19. volt, az intézmények némelyikében pedig jelenleg a járvánnyal dacolva a szóbeli megmérettetések zajlanak (február 23.–március 12.). Ezt követően két nap (március 22. és 23.) áll a szülők és a diákok rendelkezésére, hogy a tanulói adatlapon módosítsanak, változtassanak az iskolák sorrendjén, ha az írásbeli és szóbeli vizsga teljesítménye alapján a gyermek érdeke úgy kívánja.

(Tamás Angéla)