Ugrás a tartalomra

Döntetlennel is nőtt az előny

2020. március 27. péntek
Megerősítette második helyét a tabellán a BMTE labdarúgócsapata
Döntetlennel is nőtt az előny

Mindennek a jó oldalát kell nézni, ahogy Csizmadia Csaba, a BMTE edzője is tette a Tiszakécske elleni soványka 0-0 után. Mivel ugyanis a harmadik helyen nyomuló Vasas 3-1-re kikapott az MTK otthonában, az eddigi hatról hétpontosra nőtt a Budafok előnye a második helyen a feljutásért folyó öldöklő küzdelemben. Könnyen lehet, egy darabig ez volt az utolsó mérkőzésünk...

Hiába volt a 70:30 százalékos labdabirtoklási fölény a koronavírus-járvány miatt zárt kapus meccsen, hiába borult fel a pálya, nem sikerült gólt rúgnunk az NB II 28. fordulójában a Duna Aszfalt csapatának. A 0-0-s eredmény nem valami fényes, és amikor szombat délután befejeződött a mérkőzés a Promontor utcában, még benne volt a pakliban, hogy a bennünket hatpontnyi távolságból üldöző, és az utóbbi fordulókban megtáltosodó Vasas legyőzi az MTK-t az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Szerencsére nem így történt, 3-1-re győzött az éllovas, és így hétpontosra nőtt az előnyünk a második helyen.

– Hogy mi van a csapattal? – kérdezett vissza Csizmadia Csaba vezetőedző, amikor szombat este felhívtam, egy kicsit még az előző fordulóbeli ajkai 2-0-s vereségre is célozva. – Mi lenne? Minden a legnagyobb rendben! Növeltük az előnyünket, a többi meg nem érdekes. De a viccet félretéve, végig a Tiszakécske térfelén folyt a játék, harminc méteren belül tíz emberrel védekeztek, és így nagyon nehéz gólt rúgni. De hát ők a kiesés ellen küzdenek, minden pontra égető szükségük van, igaz, nekünk is a feljutáshoz. Az első félidőben volt két nagyon nagy helyzetünk, azokat kihagytuk, a második játékrészben is folyamatosan nyomtuk őket, de nem ment be a labda a kapujukba. Az a bizonyos picike első gól nem ment be, és ha nincs első gól, akkor nincs második sem. Az eddigi jó játékunkkal és azzal, hogy feljutásra állunk, elértük azt, hogy az ellenfeleink rendre beállnak védekezni, betolják a csapatbuszt a tizenhatosukra, és ezzel nem boldogulunk. Ez valamilyen szinten pszichológia, de tanuljuk ezt a részét is a dolognak, és közben, hála istennek, azzal az egy ponttal, amit szereztünk, egy pontot rátettünk a Vasasra, és ez a legfontosabb.

Csakhogy a folytatás bizonytalan, sőt, meglehet, mire ezek a sorok nyomdába kerülnek, minden megváltozik.

– Könnyen lehet, egy darabig ez volt az utolsó meccsünk – folytatta Csizmadia. – Úgy tudom, Európában már csak öt országban folyik a bajnokság, és ahogy az iskolákat bezárták, úgy az NB I és az NB II pontvadászatát is berekeszthetik. Mert bár játszani így is lehet, zárt kapuk mögött, de az emberek egészsége, biztonsága mindennél fontosabb. Amúgy szerdán Kazincbarcikán játszanánk a remek formába lendült ellenféllel, vasárnap meg jönne a harmadik helyen álló Vasas.

Ha jönne. Ha valamikor indokolt volt a feltételes mód, akkor most igazán az.

(Ch. Gáll András)