Ugrás a tartalomra

Dupla ünnep Závodi Janóéknál

2020. december 19. szombat
A Piramis legendás gitárosa szenteste született
Dupla ünnep Závodi Janóéknál

A Kívánj igazi ünnepet! című gyönyörű karácsonyi dal gitárszólóját játssza Závodi János abban a videoklipben, amelyet az önkormányzat készíttetett karácsonyi köszöntőként.

A gitáros Som Lajossal és Köves Miklóssal 1974-ben alapította meg a Piramis együttest, amely fennállásának nyolc éve alatt elképesztő sikerrel működött. A rockbanda rajongói a mai napig jól emlékeznek az Égni kell annak, aki gyújtani akar, a Szállj fel magasra! vagy a Kívánj igazi ünnepet! című nótákra, amelyeket 2016-tól a Révész Sándor és Závodi János nevével fémjelzett Piramis évek együttestől hallhatnak újra és újra.

A már két kerületi templomunkban is gitározó Závodi Jánossal, azaz Janóval a felvétel után beszélgettünk.

– A nemrég elkészült klipben a Budafok-belvárosi Szent Lipót-templomban muzsikált. Korábban melyik templomban és milyen alkalomból játszott?

– Som Lajossal 1996-ban pont százévesek voltunk együtt. Ennek apropóján a korábbi slágereinket újra felvettük és albumot készítettünk Száz év zene címmel. A felvételek a Nagytétényi Nagyboldogasszony-templomban készültek, ahol sok vendégelőadó lépett fel. Közülük sajnos már négyen nincsenek közöttünk: elment Tunyogi Péter és Som Lajos, tavaly pedig Gallai Pétertől, nemrégiben meg Balázs Fecótól kellett elbúcsúznunk. Mindegyikük halála nagyon megviselt, de Fecóé különösen, mert egyébként is nehezen viselem ezt a járványos időszakot lelkileg és a munka szempontjából egyaránt.

– A szigorúbb korlátozás előtt sem adódott fellépési lehetőség?

– Meghívtak néhány klubba, egy-két kisebb bulit tartottunk Török bácsival (Török Ádám – a szerk.) és Fekete Jenővel, de ez a lehetőség hamar megszűnt. Szeptemberben játszottunk egy garázskoncertet a Piramis évekkel, ami egészen jól sikerült, azonban teljesen más közönség nélkül zenélni, mint telt ház előtt.

– Hétéves kisfiával, Janókával és feleségével biztosan készülnek az ünnepekre, hiszen két hét sincs már karácsonyig. Hogy ünnepelnek az idén?

– Nekem a karácsony a legszebb ünnep. December 24-én születtem, így a születésnapomat és a szentestét is ünnepeljük. Rögtön utána pedig névnapunk van a fiammal, aki az V. (ötödik) Závodi János a családban. Megvárjuk a huszonegyedikét, és majd meglátjuk, jöhetnek-e hozzánk a keresztgyerekeim, ahogy szoktak, vagy nyolc órakor vége lesz ennek a napnak is. Egyébként nem lesz nagy ajándékozás, csak egymás köszöntése.

– Mit üzen a budafok-tétényieknek?

– „Kívánj igazi ünnepet, kívánj igazabb életet!” Békés karácsonyt mindenkinek!

(Tamás Angéla)


Dupla ünnep Závodi Janóéknál Áldott, békés karácsonyt és boldog új évet kívánunk! Dupla ünnep Závodi Janóéknál