Ugrás a tartalomra

Ebtartók figyelem!

2021. február 02. kedd
A Rózsakerti (Rákóczi úti) kutyafuttató területén megállapított giardiózis fertőzés lépett fel a kutyák között. Pár napon belül több kutya giardia tesztje is pozitív lett. Az Önkormányzat a bejelentést követően azonnal lezárta a kutyafuttató területét. Egyeztetett a területileg illetékes hatósági állatorvossal, Dr. Weingart Ágnessel, aki elmondta, hogy különleges intézkedés bevezetése nem indokolt.
Ebtartók figyelem!

Dr. Osvárt András állatorvos elmondta, hogy a giardiózis egy parazitás fertőzés, amely a kutyákra nem veszélyes, kondíciójukat nem befolyásolja, időnként (véres) hasmenést okozhat, jól gyógykezelhető. Diagnosztizálni állatorvosi rendelőben lehetséges, amelyet gyógyszeres kezelés követ.

A giardia egy egysejtű parazita, amely ha a vékonybélben betokozódik és a széklettel a szabadba kerül, akkor hosszú ideig fertőző képes marad. Elsősorban az ürülék vagy szennyezett víz fogyasztása révén, a szájon át kerül ismét az állatba. Kezelése gyógyszeres formában történik.

Kutyáról emberre terjedése igen kis valószínűségű, közegészségügyi veszélyt nem jelent. Visszaszorítani az ürülék azonnali felszedésével, valamint a gyógykezelés alatt a futtató elkerülésével lehet. A terület hatékony fertőtlenítése a kórokozó jellemzői okán nem valósítható meg.

A kutyafuttatót egy alapos tisztítás és takarítás után újra kinyitják.

Kérjük, fokozottan figyeljenek az ürülék azonnali felszedésére!

Amennyiben felmerül a fertőzés gyanúja, forduljanak állatorvoshoz!