Ugrás a tartalomra

Egy kellemes nap lengyelekkel

2022. február 15. kedd
Sok gyerek gyógyulhat meg a kerületi adományokból
Egy kellemes nap lengyelekkel

A szemerkélő eső és orkán erejű szél sem tartotta vissza a kerületieket január 30-án attól, hogy segítsenek a rászoruló lengyel gyermekeknek. A Fundacji Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy elnevezésű jótékonysági szervezet idén harmincadik alkalommal szervezett adománygyűjtést. Az éves adománygyűjtő kampányt nemcsak Lengyelországban, hanem a világ számos, lengyelek lakta városában megrendezik. Budafokon idén két helyszínen, a Szieszta pont melletti korcsolyapályán, valamit Majecsko kávézójában gyűltek össze az adakozók és az adományok.

A piac melletti jégpályán eközben lengyel zenére lehetett korcsolyázni. A rossz idő ellenére sokan csatoltak korcsolyát, és sportoltak a legnagyobb slágerekre. Kicsik és nagyok, lengyelek és magyarok népesítették be a Szieszta pontot, ahol Kállainé Jakab Ágota, a Budapest XXII. Kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke várta az érdeklődőket. Az elnöknő szervezte a korcsolyázást, és nála lehetett leadni az adományokat is.

Marzena Jagielska, az Országos Lengyel Önkormányzat lapjának főszerkesztője szintén segített az esemény megvalósításában. A hölgy elmondta, Budapesten már negyedik alkalommal szervezték meg ezt a gyűjtést, a programot pedig több lengyel cég is támogatta.

„Fontos, hogy az egyszerű átlagember is tud segíteni abban, hogy a világ jobbra forduljon. Mindenki azt hoz, amit tud, sok kicsi sokra megy” – fogalmazott. A szervezőktől azt is megtudtuk, hogy Budafokon ötvenkét lengyel él, akik aktívan részt vesznek a kerület kulturális életében.

Majecsko kávézójában mindig garantált a jó hangulat – az adománygyűjtés napján sem volt ez másképp. A lengyel származású cukrász, Maja Wanot szívügyének érezte, hogy segítsen a gyerekkórházaknak, így ő is csatlakozott az eseményhez. A kávézóban alig lehetett elférni: az ínycsiklandozó sütemények több tucat adakozó kedvű embert vonzottak az üzletbe. Mintha egy nagy család gyűlt volna össze, minden korosztály képviseltette magát a kisgyerekektől a nyugdíjasokig.

A kávézóban gyerekprogramok, tombola és aukció várta az érdeklődőket. A tombolára a látogatók hozták a csemegéket, az aukción pedig lengyel ajándékok találtak gazdára. Maja 30 fánkot ajánlott fel, de 70 ezer forintért elkelt a lengyel alkotmány egy példánya is, Igor Tuleyi bíró szignójával. Maja Wanot szerint – csak a kávézóban – alig néhány óra alatt több mint 300 ezer forint gyűlt össze a gyerekeknek.

A program a kávézó előtt, a Magdolna Udvarban ért véget. Majecsko vendégei este közös „csillagszórózással” zárták a sikeres adománygyűjtő napot.

(Gáll Anna)