Ugrás a tartalomra

Egyeztetés a Budaörsi Repülőtér zajproblémái kapcsán

2021. január 07. csütörtök
2020. december 17-én Karsay Ferenc polgármester korábbi ígéretéhez híven, egyeztetést kezdeményezett a Budaörsi Repülőtér zajproblémáival érintett lakosság képviselői, a reptér üzemeltetője, az ügyet támogató önkormányzati és országgyűlési képviselőkkel. A találkozón a polgármester ismertette időrendi sorrendben, az eddig megtett intézkedéseket, megismerhették a zajprobléma ügyének jelenlegi állását.
Egyeztetés a Budaörsi Repülőtér zajproblémái kapcsán

Karsay Ferenc polgármester bevezetőjében összefoglalta az eddig elért részeredményeket, továbbá röviden ismertette a zajproblémával kapcsolatos folyamatban lévő ügyeket és az aktuális feladatokat.

Mint mondta, ez az ügy fontosabb és szerteágazóbb annál, hogy „csak” önkormányzati szinten foglalkozzanak vele, ezért kérte fel segítségül Molnár Gyula és Németh Zsolt országgyűlési képviselőket, akik kapcsolataik és lobbitevékenységük által előmozdíthatják az ügyet.

Tájékoztatott arról, hogy a kerület több pontján megkezdődtek a zajmérések egy független szakértő cég által, amely arra kapott Budafok-Tétény Önkormányzatától megbízást, hogy készítse el a teljes kerület zajtérképét beleértve a repülőtér, a vasúti, és a közúti közlekedés okozta zaj vizsgálatát, feltüntetve a zaj mértékét, időbeni és területi eloszlását is.

A polgármester rávilágított arra a hatósági akadályra, amely a repülők iskolakörének szabályozását érinti. A hatóság a helyi sajátosságokat figyelmen kívül hagyva, mereven ragaszkodik egy olyan röppályához, amely Erdődűlő és környéke lakóinak életét ellehetetleníti.

A két országgyűlési képviselő a polgármesterrel közösen fogalmazott levelében kereste meg Dr. Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy a jelenleg holtpontra jutott ügyben a segítségét kérjék.

Németh Zsolt és Molnár Gyula országgyűlési képviselők kifejtették, hogy a cél egy olyan konszenzusos megoldás, amely során az iskolakör a lakott területeket elkerülve vezetne mind a XXII., mind pedig a XI. kerületben.

Az érintett lakosokat képviselők hangot adtak aggályaiknak a zajmérések módszertanát illetően, de valamennyi jelenlévő támogatta azt a kérésüket, hogy a mérések több hónapon át tartsanak és legyenek köztük titkos mérések is.

A repülőtér üzemeltetői kellő nyitottságot mutattak arra, hogy saját eszközeikkel is csökkentsék a zajterhelést. Ennek érdekében megkezdték egy régi kifutópálya felújítását is, amely megteremti annak a lehetőségét, hogy a légiforgalom kevésbé zavarja a lakosságot.  Emellett megvizsgálják a tanuló pilóták repülési idejének korlátozását is.

A megbeszélés alkalmával mindenki kifejthette véleményét, aggályát és feltehette kérdését is. A találkozó végén megállapodás született a felek között, hogy a kérdéseket írásban is megküldik a polgármesteri hivatalnak, amely a saját hatáskörébe tartozó kérdésekre szintén írásban válaszol, míg a repülőtér illetékességébe tartozó kérdéseket továbbítja, majd a beérkezett válaszokat megküldi a lakosság felé.

Karsay Ferenc zárszóként elmondta, hogy az önkormányzat célja, hogy az itt élők életét megkeserítő valamennyi zajhatást csökkentse. Ennek első lépése az említett zajtérkép elkészíttetése és az iskolakör áthelyeztetése vagy módosítása. Kijelentette, hogy az egyeztetés egyik legnagyobb hozadéka az volt, hogy kialakulhat egyfajta bizalmi viszony a partnerek között, mert az ügy mielőbbi megoldása az érdekeltek közös álláspontjának kialakításán és együttműködésén múlik.

 

Nyitókép forrása: repulnijo.hu