Ugrás a tartalomra

Egyeztetés a nemzetiségekkel

2023. február 23. csütörtök
Az idei költségvetésben célzott támogatást kapnak a programjaikra a kisebbségi önkormányzatok
Egyeztetés a nemzetiségekkel

A kerületben működő nemzetiségi önkormányzatok vezetőivel találkozott Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester a Városházán. Az összejövetelre azért került sor, hogy még a 2023-as költségvetés véglegesítése előtt megtörténjen az egyeztetés a kisebbségben élőkkel az önkormányzat által nyújtott támogatások felhasználásáról.

Budafok-Tétényben nyolc nemzetiségi önkormányzat (bolgár, görög, horvát, német, lengyel, örmény, roma és ukrán) képviseli a kerületben lakó nemzetiségeket, védi érdekeiket és programokat szervez számukra.

Dankóné Hegedűs Jolán a jelenlévőket (görög, német, lengyel, örmény, roma) arról tájékoztatta, hogy az idei évben nem változott a felhasználható támogatás összege, azonban azt kérik a nemzetiségi önkormányzatoktól, a támogatást arra használják fel, hogy megismertessék kultúrájukat és hagyományaikat a kerület lakóival.

– Az önkormányzat szívesen és boldogan támogatja azokat a rendezvényeket, programokat, amelyeket a kerületben szerveznek a kerületieknek, de a település határán túli események megrendezéséhez nem nyújt anyagi segítséget, ahogy az eszközök beszerzéséhez sem – mondta az alpolgármester, aki arra is kitért, hogy a nemzetiségi önkormányzatok programjaikkal csatlakozhatnak a kerület rendezvényeihez (borfesztivál, Kerület Napja, főzőverseny, sportesemények), de önálló eseményt, például nemzetiségi napot is tarthatnak.

Gadácsi Miklós társadalompolitikai koordinátor arról beszélt, hogy idén a nemzetiségi önkormányzatoknak odaítélt összeg az eddigiektől eltérően célzott támogatásként jelenik meg a költségvetésben, így csak az éves elszámoláskor kerül majd sor a programok részletezésére. Arra a felvetésre pedig, hogy a nemzetiségi önkormányzatoknak sokszor gondot jelent helyszínt találni a rendezvényeiknek, válaszként a házzal rendelkező civil szervezetekkel való együttműködést javasolta.

Az alpolgármester segítséget kínált a kapcsolatfelvételhez, az egyeztetésen vendégként jelenlévő Gazdik István, a Klauzál Ház igazgatója pedig felajánlotta, hogy szükség esetén egy-egy programot befogad.

Tamás Angéla