Ugrás a tartalomra

Egymást segítő generációk

2016. január 14. csütörtök
Kiss Andrea, a XXII. kerületi Szociális Szolgálat intézményvezetője 2015-ről
Egymást segítő generációk

– Hogyan összegezné a Szociális Szolgálat 2015-ös munkáját?

– A kerületben élő időseknek, sérülteknek, illetve pszichiátriai betegeknek 1993 óta nyújtunk ellátást. Az volt a célunk 2015-ben is, hogy minél több kerületi lakosnak tudjunk segíteni a szolgálat által biztosított szolgáltatások révén. Ennek érdekében rendszeresen, kéthetente jelen vagyunk a szakrendelőben különféle tájékoztató anyagok formájában és szóbeli információnyújtással is, illetve sok rendezvényen veszünk részt, ahol a fiatalokat próbáljuk megszólítani. Ez azért fontos, mert sok fiatal nem is tudja, hogy van segítség, amit igénybe tud venni a szeretteinek.

– A kerületben hogy alakult az ellátottak száma?

– Folyamatosan nő a segítségre szorulók száma, vannak olyan ellátásaink, ahol már a férőhely határt szab a lehetőségeinknek, ezek a nappali ellátások, illetve a házi segítségnyújtás, de például az étkeztetésben nincs felső határ. Három helyen történik étkeztetés: a Nagytétényi út 266. szám alatt, a XVI. utca 22. szám alatt és az Anna utca 10.-ben található központunkban. El lehet vinni a napi egyszeri meleg ebédet, de ha szükséges, házhoz is tudjuk szállítani.

– Hány százalékos a kihasználtsága a szolgálatnak?

– A jelzőrendszeré százszázalékos, itt várólista van. A nappali ellátásnál, például az idősklubokban még tudunk új jelentkezőket fogadni, de a fogyatékos és a pszichiátriai nappali ellátások telt házzal működnek.

– Első alkalommal rendezték meg a demenskonferenciát a Cziffra-házban. Miért volt erre szükség?

– Azt érzékeltük az ellátottak körében 2014-ben, hogy több demenciával küzdő ember fogadására lenne szükség. Ezt jeleztük a fenntartónknak és kaptunk is rá támogatást, így a dolgozói létszámunk is növekedhetett. Az egyik idősklubunk kiemelten demensellátásban érintett klienseket is fogad nagyobb számban. Azért szerveztük meg az első demenskonferenciát, mert nem nagyon volt azzal kapcsolatos előadás, hogy az integrált idősellátásban hogyan kell foglalkozni a demens ellátottal. Sokat tanultak a kollégák az előadásokból, amit szeretnénk folytatni idén is.

– Milyen változások lesznek 2016-ban a házi segítségnyújtásban?

– Sokan vették igénybe a házi segítségnyújtást 2015-ben több mint 120 ellátottunk volt. Ebbe beletartozik a napi rendszeres, akár kétszeri házhoz menő gondozónői ellátás vagy a heti bevásárlás. A jogszabályi változás miatt a házi segítségnyújtás átalakul, lehetőség lesz személyi gondozásra, illetve szociális segítség igénybevételére. Ez utóbbi nem igényel gondozói szakképesítést, de a személyi gondozás igen. Kértünk és kaptunk is létszámemelést a szakképzett gondozóknál, mert azt látjuk, hogy egyre többen igényelnek gondozói segítséget.

– Több mint egy éve indult útjára a generációk közötti kapcsolat erősítésének programja. Mik az eredmények?

– Mostanra forrt ki ez a kezdeményezés. Az idősek nagyon szívesen találkoztak az óvodásokkal, akik műsorral kedveskedtek a klubtagoknak. A szépkorúak ajándékokat és süteményeket készítettek a gyerekeknek. Nagy szükség van ezekre a találkozókra, hiszen nagyon sok idős ember egyedül él, és sok gyermek távol él a nagyszülőktől. Így azonban találkozhatnak és együtt tölthetik az időt, tanulva egymástól. (Viszkocsil Dóra)