Ugrás a tartalomra

Egyre ügyesebbek a jéghokis fiatalok

2015. november 17. kedd
Kangyal Balázs a tizennyolc éves korosztályt edzi, de dolgozik a sportmédiában is
Egyre ügyesebbek a jéghokis fiatalok

Négy éve görkorcsolyázott, az idén pedig a fogyatékkal élő gyerekekkel futott október első hétvégéjén Karsay Ferenc egykori tanítványa és csapattársa, Kangyal Balázs, a MAC Jégkorong Akadémia szakmai igazgatója.

A 237-szeres magyar válogatott jégkorongozó hat éve visszavonult az aktív játéktól, de mint az utánpótláscsapat és a MAC Budapest felnőtt profi csapatának edzője, folyamatosan jégen van. Tizennyolc éveseket edz nap mint nap – láthatóan eredményesen. A médiában szakkommentátorként és sportmagazin-vezetőként is dolgozó sportember mint élsportoló és mint barát látogatott el kerületünkbe.
– Szívesen jött?
– Kiemelten fontosnak tartom, hogy egy élsportoló, aki a teljesítményével kivív valamiféle elismerést, és ezért több figyelmet kap egy átlagembernél, akár csak a jelenlétével is ráirányítsa a figyelmet a társadalmilag fontos dolgokra, így arra is, hogy bárki tud sportolni. A sport nem egyvalakié, nem egy bizonyos rétegé, hanem ténylegesen mindenkié, ezért az élsportolóknak kötelességük is tenni azért, hogy ezt mindenki megértse és elfogadja.
– Sportvezetőként hogy látja, az elvártnál jobban vagy rosszabbul teljesített a magyar csapat a tavaszi vb-n?
– A teljesítményünkön és a hozzáállásunkon kívül a szerencse is hozzánk szegődött, de egy igazán jó csapatnak, amely mindent megtesz a siker érdekében, a Jóisten előbb-utóbb megadja azt, hogy kiugró eredményt érjen el. Ez történt velünk is. Sikerült a vb-t a második helyen zárnunk, és felkerültünk az A csoportba. Így jövőre a világelitben játszhatunk megint, ami óriási fegyvertény a magyar jégkorongtól, különösen, hogy a szapporói csapat nagy része kicserélődött már, sok fiatal játszik, köztük 1996-os születésűek is.
– Ezek szerint jól működik az utánpótlás-nevelés.
– Kimondottan jó úton jár. Rengeteg fiatal jégkorongozik, a kormány utánpótlás-fejlesztő programjának köszönhetően nagyon sok gyereket nagyon sok helyen tudunk versenyeztetni. Elég költséges sportág, de lehet látni, hogy az eredmény abszolút megvan. Fiatalok jönnek föl, egyre ügyesebbek és egyre több helyen kapnak szerepet különböző országok vezető bajnokságaiban, tehát ezen az úton kell továbbmennünk.
– Szerepet játszhat ebben a mindennapos testnevelés bevezetése is?
– A jéghokisoknál nem, mert a gyerekek kicsi koruk óta négy edzésen és egy-két meccsen minden héten játszanak, tehát túlteljesítenek a mozgás területén. Az élsportolóknál inkább arra kell figyelnünk, hogy a hétköznapinál nagyobb terhelés mellett is megőrizzük az egészségüket, de aki nem sportol szervezett keretek között, annak nagyon fontos.
A mindennapi testnevelés bevezetése az egyik legjobb dolog, ami a fiatalokkal történhetett. Gyerekkoromban fel sem merült bennünk, hogy ne menjünk tesiórára, de az elmúlt években láttam, mi mindennel próbálkoznak a gyerekek, hogy ne kelljen mozogniuk. Az orvosok máris érzékelik, hogy javul a fiatalok egészségi állapota, az utóbbi évek egyik legjobb programjának köszönhetően közel húsz százalékkal kevesebben keresik fel őket mozgásszervi problémákkal. (Tamás Angéla)