Ugrás a tartalomra

Elégedett a főtárgyaló

2021. február 17. szerda
Perlusz László, a VOSZ főtitkára kedvezőnek ítéli meg a kormánnyal kötött megállapodást
Elégedett a főtárgyaló

A Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) budafoki illetőségű főtitkára, Perlusz László beszámolt lapunknak a kormányzattal való tárgyalásokról. Egyebek mellett szó esett a minimálbér emeléséről és a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönről is.

Elégedett a főtárgyaló– A VOSZ képviseletében egyeztetett a kormánnyal a munkahelyvédelmi támogatásokról. A létrejött megállapodás hogyan érinti a vállalkozásokat?

– A vállalkozói szervezetekkel közösen összeállítottunk egy igénylistát, és a javaslatcsomagot átadtuk az állami képviselőknek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Pénzügyminisztérium által dominált gazdasági irányító törzs nyitott volt a rendkívül gyors beavatkozásra. Ennek eredményeként fél év alatt negyedmillió munkavállalót értek el a bértámogatások, amelyek között a munkahelyek megőrzése mellett már munkahelyteremtő konstrukciók is szerepeltek. Az általános bértámogatások jelentős terhet jelentettek a költségvetésnek, de sikerült több tízezer céget megmenteni. A koronavírus második hulláma már csak részleges zárást jelentett, ezért az érintett cégek lényegesen koncentráltabb iparági eloszlást mutattak: elsősorban a vendéglátás, turizmus, szálláshely-szolgáltatás sínylette meg – és szenvedi meg ma is – a korlátozásokat. A kormányzat indokolt esetekben és a ténylegesen művelt tevékenységi körök alapján bővíti a támogatottak listáját. A VOSZ folyamatosan gyűjti a jelzéseket, és az indokolt javaslatokról hétről hétre tájékoztatja a gazdasági döntéshozókat.

A tavaly tavasszal életbe léptetett Gazdaságvédelmi Akcióterv helyett ma már a közelgő újranyitási folyamathoz kapcsolódó cselekvési program – a Gazdaság-újraindítási Akcióterv – lépései fogják követni egymást. Munkahelymegőrzés helyett egyre nagyobb hangsúlyt fognak kapni a munkahelyteremtő beruházások. Emellett az újraindulást hivatott segíteni a napokban bejelentett kamatmentes újraindítási gyorskölcsön is, amely tíz évre 10 millió forintig terjedő kisvállalkozói hitelt jelent, mindezt kamatmentesen és három évig terjedő türelmi időszakkal, azaz csak három év múlva kell elkezdeni a törlesztést. Az előzetes várakozások szerint ebből legalább 10-15 ezer vállalkozás részesülhet.

– A minimálbér-tárgyalások kapcsán miről tud beszámolni?

– A minimális bértételekkel kapcsolatos tárgyalások rendkívül nehezek voltak. Gondoljunk csak bele: úgy kellett megőrizni a legkisebb bérek reálértékét, hogy közben 5-6 százalékkal zuhant a gazdaság teljesítménye. A január 25-én aláírt bérmegállapodás a minimális bértételek 4%-os emeléséről józan kompromisszum a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek között, amely még ebben a helyzetben is a várható 3% körüli infláció felett emeli a legkisebb béreket, de nem okoz tömeges ellehetetlenülést vállalkozói körben.

– A budafoki ipartestület és a VOSZ kapcsolatát hogyan jellemezné?

– A VOSZ és az ipartestület kapcsolata immár tizenhárom évre nyúlik vissza. Az ipartestület – Jurás László elnök vezetésével – hosszú évek óta részt vesz szövetségünk Év Vállalkozója díjazási rendszerében is, amelyben a Vállalkozók napján évről évre országos elismerésben részesül egy-egy kiváló budafoki vállalkozó. Az ipartestületi székházban működő szolgáltató iroda – Nemes Anikóval az élen – mára nemcsak a rendkívül sikeres vállalkozói Széchenyi-kártya Program rohamosan fejlődő elérési pontja, hanem fontos információs központ is.

(VH)