Ugrás a tartalomra

Életet mentett a szabadnapos katona - Videóval frissítve!

2021. április 19. hétfő
Karsay Ferenc polgármester emlékplakettel köszönte meg az őrmester hőstettét
Életet mentett a szabadnapos katona - Videóval frissítve!

Karsay Ferenc polgármester felhívó videójában a kerületi lakosság közreműködését kérte, hogy megtalálja azt a személyt, aki még február elején segítő kezet nyújtott egy ájulás szélén lévő kismamának a 133E buszon. A budafok-tétényiek szívügyüknek tekintették az önzetlen fiatalember megtalálását, és az ezer megosztásnak köszönhetően hamar rátaláltak az önkéntes területvédelmi tartalékos őrmesterként szolgálatot teljesítő katonára. A hőstettet a polgármester április 13-án emlékplakett átadásával köszönte meg a Városháza dísztermében. Az átadáson részt vett Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is, aki szintén köszönetet mondott Pék Attila őrmesternek az életmentő tettéért, és egy ezüst emlékérmet nyújtott át a katonának.

Életet mentett a szabadnapos katona - Videóval frissítve!A sajtótájékoztatón Németh Szilárd államtitkár az önkéntes tartalékos rendszer lehetőségeiről és sikereiről számolt be. „Azok az emberek, akik a munkájuk mellett szeretnének a haza fegyveres védelmében szerepet vállalni, azok számára kiképzést biztosítunk. Több mint tízezer ember van már ebben a rendszerben. Amikor egy ilyen háborús támadás érte az országot, mint a koronavírus-támadás, akkor arra gondoltunk, hogy ezt az önkéntes rendszert még tovább kell fejleszteni, hiszen nemcsak az egészségünk, hanem a gazdaságunk is veszélybe került. Sokan elvesztették a munkájukat, így nekik szerettünk volna segíteni a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerrel.” Az államtitkár hozzátette, hogy ebbe a rendszerbe könnyebb bekerülni, és a kiképzés alatt még fizetés is jár. A sikeres vizsga után pedig eldönthetik, hogy a tartalékos rendszert, vagy főállású katonaként az altiszti akadémia acélkocka rendszerét választják. „Az ország újranyitását követően lehetőség van az eredeti szakmájába visszamenni dolgozni, hiszen ez a képzés nem kötelez semmire, csak lehetőséget nyújt és segítséget. Eddig már több mint 1200 embert képeztek ki és 400-an maradtak a honvédség kötelékében” – nyilatkozta lapunknak Németh Szilárd.

Pék Attila őrmestert a hőstettet követően, két hónappal később ugyanazon a helyszínen kérdeztük. Ő rendkívül szerényen válaszolt kérdéseinkre.

– Hős katonaként említik a hírekben és a felhívásban is, melyet Karsay Ferenc polgármester tett az interneten, mit gondol erről?

– Igen, hőstettnek számít, de nem kellene annak lennie, mert mindenkinek az lenne a kötelessége szerintem, hogy az embereken segítsen. Nekem természetes dolog volt, hogy segítsek a hölgynek leszállni, illetve ellátni a szükséges ivóvízzel és értesíteni a családját, hogy baj van.

– Milyen érzés volt, hogy ilyen sok ember mozdult meg a kerületben és osztotta meg a felhívást, hogy sokan mondhassanak köszönetet önnek?

– Nagyon meglepett. Nem számítottam erre, és mint mondtam, szerintem magától értetődő, hogy az embereken segítsünk.

– Mi történt azon a bizonyos napon, amikor egy kismama és pár hónapos magzatának életét mentette meg?

– Éppen az alapkiképzésről jöttem haza a 133E busszal és láttam, hogy a hölgy nagyon verejtékezett és próbál ablakot nyitni a Jókai utcai megállónál, ami nem sikerül neki, így a Lépcsős utcai megállónál le szeretett volna szállni, de megbotlott, ekkor elkaptam és segítettem leszállni a buszról. Elmondta a kismama nekem, hogy ő most laborvizsgálaton volt és nem evett, nem ivott egész nap, ezért hoztam neki üdítőt és ásványvizet. Az ő kérésére mentőt nem hívtam, de a férjét értesítettem telefonon, hogy sürgősen jöjjön érte. Amíg meg nem érkezett a hölgy párja, addig én az anyuka mellett maradtam és vigyáztam rá.

– Kérem, néhány szóban meséljen magáról, önnek van családja, gyermekei?

– Jelen pillanatban a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezrednél (MH 6. TVE) vagyok mint speciális önkéntes területvédelmi tartalékos (SÖTT), és a hazámat szolgálom! Elváltam és van egy húszéves fiam, aki Csehországban lakik. A testvéremmel élek együtt. Korábban artistaként dolgoztam, de egy baleset miatt ezt abba kellett hagynom. De voltam főszakács, kereskedelmi asszisztens, boltvezető-helyettes és közben megszereztem a lég- és kispuska versenybírói képesítést, amelynek köszönhetően később már a lőtéri versenyeken is bíráskodhattam. Barátom és példaképem, Fabók Ferenc százados biztatására jelentkeztem először önkéntes területvédelmi tartalékosnak, majd a COVID-19 járvány okozta gazdasági helyzet miatt SÖTT közkatonának, az MH 6. TVE 30. Területvédelmi Zászlóaljhoz.

– Az előző szakmákhoz képeset kicsit eltérő a mostani hivatása, milyen a Magyar Honvédségnél dolgozni?

– Nagyon jól érzem magam a honvédségnél, kellemes a környezet, mindenki nagyon rendes. Én csak ajánlani tudom mindenkinek, mert egy új életcél, egy új lehetőség, anyagilag is biztonságot nyújt. Úgy tervezem, hogy sokáig itt maradok. Szeretnék fejlődni, képezni magam, nagy álmom a BTR és a T–72-es harckocsi vezetése.

(Viszkocsil Dóra)