Ugrás a tartalomra

Elfogadták a képviselők a kerületi költségvetést

2016. március 13. vasárnap
Hétszázmillió forintot fordít az önkormányzat a kerületi lakosok adókedvezményeinek támogatására
Elfogadták a képviselők a kerületi költségvetést

A legutóbbi, február 25-i testületi ülésen ellenszavazat nélkül fogadták el a képviselők Budafok-Tétény önkormányzatának idei költségvetését. Beruházásokra idén közel 430 milliót különítettek el, felújításokra nem egészen 600 milliót. A helyi adókedvezmények és adómentesség formájában közvetve majdnem 700 millió forintot fordít idén lakossági támogatásra az önkormányzat.

A képviselő-testület már tavaly év végén fontos döntést hozott, amikor szavaztak az idei fejlesztések pénzügyi fedezetéről. A cél akkor is az volt, hogy a terveztetéseket és a közbeszerzéseket már ősszel el lehessen indítani. Az elfogadott költségvetés alapján idén például számos földút kap aszfaltburkolatot, és folytatódhat a Rózsakert lakótelep közterületeinek és zöldterületeinek megújítása is, amelyre 100 millió forintot különítettek el a költségvetésből. Rengetegen várják már a kissé elöregedett József Attila-lakótelep köz- és zöldterület-fejlesztésének elkezdését. Idén ez a program is megvalósulhat, modern, használható közösségi tereket álmodtak meg a tervezők. Az önkormányzat mindkét lakótelepen több lakossági fórumot is tartott, hogy a lakók észrevételei és ötletei is bekerülhessenek a tervekbe. Lakossági igények alapján idén elkezdődik a Játék és a Pécsi utcai házak közötti közterületek megújítása, és a Leányka utca melletti szánkózódombi játszótér is megszépül. A közterületi, illetve intézményi játszótereken található eszközök pótlására és karbantartására 42 millió forintot különítettek el. A Budafoki Szomszédok Piaca után idén tovább folytatódik a belváros megújítása. Az intézményi beruházások közül a legnagyobb tétel az a mintegy 200 millió forintos beruházás, mellyel a már részben felújított és korszerűsített Káldor Adolf Szakrendelőt kívánja az önkormányzat még komfortosabbá és XXI. századivá alakítani.

Az oktatási intézmények épületeinek felújítása idén is folytatódik. Új tetőt kap a Kossuth iskola, a Budai Nagy Antal Gimnáziumban pedig új öltözőket alakítanak ki. Az Árpád utcai iskolában régóta probléma a kis tornaterem, ezért idén az udvaron található hatalmas sportpálya a Baross iskolához hasonlóan sátorfedést kap. A gyerekek így rossz időben is tudják használni.

Számos földút kap aszfaltburkolatot, így többek között a Bíbic, Hollandi, Tatárka utca érintett szakaszai. Útfelújítást terveznek még az Alkotmány utcában, a Katáng és a IV. utcában. Járdát építenek a Vincellér, Lókos, Tatárka utcában. A tervek szerint megépül a gyalogút a Csuszka és a Vincellér utca között, valamint az Ispiláng utcánál. A XI. kerülettel közösen megszépül a Vöröskúti határsori lépcső, melyet a XXII. kerületben már idén elkezdenek felújítani, de csak a budafok-tétényi szakaszon. A Dózsa György úti orvosi rendelő előtt az árok lefedésével több parkolóhelyet alakítanak ki. Régi adósság a Polgármesteri Hivatal akadálymentesítése, ez is megvalósul az idei évben.
A költségvetés elfogadása mellett döntés született többek között arról is, hogy az önkormányzat pályázatot ír ki kerületi terek elnevezésére, szintén a lakossági részvétel jegyében. Zárt ülésen szavaztak a képviselők a március 15-i kitüntettettek személyéről, a díjátadás március 10-én lesz a Városháza dísztermében. (Viszkocsil Dóra)