Ugrás a tartalomra

Elfogadták a kerület költségvetését - Videóval frissítve!

2020. március 01. vasárnap
A február 20-i testületi ülésen elfogadták a kerület költségvetését, bemutatták Budafok-Tétény új rendőrkapitányát és döntöttek egy ideiglenes bizottság felállításáról, amelynek feladata a Család- és Gyermekjóléti Központban történt visszaélésgyanú kivizsgálása.
Elfogadták a kerület költségvetését - Videóval frissítve!

Az ülés előtt köszöntötték Ligeti Zsuzsa grafikust, aranydiplomás tanítót. Ligeti Zsuzsa munkásságáért 1993-ban Apáczai Csere János díjat kapott, most pedig a február hónap művésze címet vehette át Karsay Ferenctől. Gratuláltak Vígné Sági Katalinnak, Erdős Anikónak és Horváth Anikónak, azaz a Reformator Culina Kft. csapatának, akik a Közétkeztetési szakácsverseny országos döntőjéről hét különdíjjal térhettek haza. Ők készítik azokat az ételeket, amelyek a Halacska Református Óvoda és a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskolába és Gimnázium menzájának asztalára kerülnek. Hitvallásuk, hogy olyan ételt készítsenek a diákoknak és a pedagógusoknak, amelyet a saját családjuk asztalára is jó szívvel tennének. Köszöntötték Szalay Szabinát és nővérét Szalay Petrát, akik mindketten első helyezést értek el Ju Jitsu világbajnokságon, valamint Őry Zsombor Erőst, aki a maratoni világbajnokságon Erdélyi Tamással együtt elsőként ért célba K2-ben.

A testületi ülés első napirendi pontjaként támogatták Kovács Tibor alezredes rendőrkapitányi kinevezését. Az alezredes korábban 16 éven keresztül dolgozott a kerületi kapitányságon, munkáját akkor Budafok-Tétény Közbiztonságáért Díjjal is elismerték. A képviselők sok sikert kívántak a rendőrkapitányság új vezetőjének.

A testület tagjai elfogadták Budafok-Tétény önkormányzatának 2020-as költségvetéséről szóló rendeletet, amely az önkormányzat bevételeit és kiadásait tartalmazza. Megalkotásánál figyelembe vették a közelmúltban elfogadott Klímavédelmi Cselekvési Tervet, törekedve a klímasemlegességre. Az elfogadott költségvetés tartalmazza például, mekkora összeget szánnak ez évben a városüzemeltetési, egészségügyi feladatokra vagy éppen a faültetésre.

Napirenden volt a Hárosi Duna-part hasznosítására vonatkozó pályázat kiírása. A pályáztatás célja a kerület turisztikai értékének növelése, a lakosság sport és szabadidős tevékenységének előmozdítása, a Duna-parti infrastruktúra fejlesztése és kishajó-kikötő létesítése a hozzá kapcsolódó létesítmények megépítésével. A pályázati dokumentáció kitér arra is, hogy a terület részben Natura 2000 védelem alatt áll, így a tervezett hasznosítás során kiemelt figyelemmel kell lenni a terület ökológiai értékeinek megóvására. A javaslatot elfogadták, ám a pályázati kiírás részleteivel kapcsolatban nem jutottak konszenzusra a képviselők, így arról további egyeztetéseket folytatnak.

A testület döntése alapján ideiglenes bizottságot állítanak fel, hogy kivizsgálják a Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ lemondott vezetőjét ért vádak valódiságát, és tisztázzák az intézmény szakmai és gazdasági működésének jogszerűségét. A bizottságban minden testületbe jutott párt képviselteti magát.

A Budaörsi Repülőtér működéséből eredő zajhatás Budafok északnyugati részén, Budatétény Erdődűlőn és a Baross Gábor-telepen a lakossági jelzések alapján kora tavasztól késő őszig az elviselhetetlenség határát súrolja. A repülőzaj zavaróhatásának mielőbbi csökkentése érdekében petíciót indítottak az érintett területek lakói, amelyeket a képviselőtestület egyhangúlag támogatott. Ezzel együtt felhatalmazták a polgármestert, hogy kezdeményezze az ügy kivizsgálását és a szükséges hatósági intézkedéseket.

A testületi ülésekről készült jegyzőkönyvek és a részletes napirendek itt érhetők el.