Ugrás a tartalomra

Elhunyt dr. Kékesi Olga doktornő

2022. április 17. vasárnap
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy dr. Kékesi Olga belgyógyász, körzeti orvos 2022. április 17-én visszaadta lelkét Teremtőjének.
Elhunyt dr. Kékesi Olga doktornő

Dr. Kékesi Olga évtizedeken keresztül fáradozott kerületünk közegészségügyének és a lakosság egészségi állapotának javításán. A doktornő 1971 óta élt kerületünkben. 1968-tól dolgozott Rózsavölgyben körzeti orvosként, ahol a rendelési időben gyakran negyven-hatvan beteget is ellátott, de arra is volt példa, hogy kilencven beteget vizsgált meg.

A 70-es, 80-as években figyelt fel a kerületi környezetszennyezésekkel összefüggésbe hozható daganatos megbetegedésekre, és ezt később kutatási eredményeivel is igazolta. Főként a férfiak körében diagnosztizált rákos megbetegedéseket. Arra is felfigyelt, hogy az újszülöttek egyharmada koraszülött volt, és sokuk születési rendellenességgel jött a világra.

Szabadidejében kutatásokat végzett. Ezeknek a kutatásoknak a révén fedezte fel, hogy Nagytétényben a fémmegmunkálás, valamint fémkohászat miatt számtalan olyan káros anyag került a levegőbe, a talajba, ami ezeket a megbetegedéseket előidézhette. A szennyezések egyik fő kiváltó oka a Metallochemia gyár volt. A gyár közel 100 éven át mérgezte Nagytétényben az Angeli út és a Harangozó út közötti vidéket. Veszélyes nehézfémek, ólom, kadmium és arzén mosódott a földbe.

1987-ben alakult meg a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület, amely főleg a Metallochemia szennyezésével foglalkozott. Az egyik legfontosabb feladata a gyár felszámolása és a talajcsere volt. Többéves harc után sikerült elérni, hogy a gyáregység területén jól szigetelt szarkofágba zárják a szennyező anyagokat. A környező 1200 családi háznál pedig talajcserét hajtottak végre. A 2000-es években sikerült megoldani a terület teljes tehermentesítést, és most tiszta a talaj. A Metallochemia gyár felszámolásának az élharcosa volt.

Tagja volt a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületének, a Magyar Orvosírók és Képzőművészek Körének, a Budatétényi Polgári Körnek, melynek egyik alapító tagja is volt. Munkájával hozzájárult a kerület számos civil kezdeményezésének elősegítéséhez.

Dr. Kékesi Olga nagy szeretetnek és tiszteletnek örvendett a kerületünkben. A doktornő örökké a szívünkben fog élni.

Szeretnénk kifejezni őszinte részvétünket a gyászoló családnak, osztozunk a fájdalmukban!

Nyugodjon békében!