Ugrás a tartalomra

Elhunyt Pelikán Imre, Budafok-Tétény díszpolgára

2016. január 11. hétfő
A Baross Gábor-telepi Polgári Kör alapítója, örökös elnöke volt
Elhunyt Pelikán Imre, Budafok-Tétény díszpolgára

Elhunyt Pelikán Imre, Budafok-Tétény díszpolgára

96 éves korában elhunyt Pelikán Imre (1919. december 29. - 2016. január 10.), Budafok-Tétény díszpolgára

Egész életében hű maradt szülőhelyéhez, mindvégig a Baross Gábor-telepen élt és alkotott, a világháborúban katonaként megjárta a Don-kanyart is. Közszeretetnek, köztiszteletnek örvendett. Építészmérnökként több ezer épület tervezése fűződik a nevéhez (a kerületben is számos lakóház az Ő tervei alapján épült fel), az életében mindig kiemelt szerepet kapott a vallás. Nyugdíjba vonulása után is aktív maradt: az 1990-ben újjá alakult Polgári Kör elnökeként számos rendezvény, emlékmű és színes-, helytörténeti kiadvány őrzi a nevét.
A rendszerváltás óta a különféle emlékhelyek létrehozásának, megőrzésének motorja volt. Néhány példa erre:
– a Baross Gábor-telep centenáriuma alkalmából emléktáblát készíttetett, – az alapító családok nevének feltüntetésével – a templom falára, amit évente megkoszorúznak,
– a millennium évében a kerületben egyedülálló emlékhelyet készíttetett a Donát-hegyen (az itt lévő, XIX. századi emlékoszlopot ugyancsak ő hozatta rendbe több mint tíz évvel ezelőtt),
– 90 év szünetelés után, 1999-ben újraindította a polgári kört, melynek elnöke lett,
– 2001-ben az irányításával 1848-as és 1956-os emlékhelyet hoztak létre a Donát-hegyen.

Pelikán Imre, a Baross Gábor-telepi Polgári kör alapítója, örökös elnöke igen aktív életet élt, miközben tavaly év végén ünnepelte kilencvenhatodik születésnapját. Tizenöt évvel ezelőtt határozta el, hogy részt vesz a Baross Gábor-telepi Polgári Kör újjászervezésében. 

Kerületünk köztiszteletben álló elhunyt díszpolgárának temetésével kapcsolatban a hozzátartozók és az önkormányzat a későbbiekben intézkedik.