Ugrás a tartalomra

Elhunyt Sarnóczay György

2015. június 03. szerda
A helytörténész a Kultúra 22 díj 2012. évi díjazottja volt
Elhunyt Sarnóczay György

Sarnóczay György 1943-ban, a felvidéki Léván született, egyéves kora óta lakott Budatétényben. Hosszú ideig az Erzsébet királyné úton, a Baranyay-villában lakott. Családja több mint 110 éve lakója a hajdani községnek. Dédapja, Baranyay József épületszobrász 1903-ban költözött ide, nagyapja Csébi Pogány Gyula festőművész volt, akinek Erzsébet királyné úti villájában gyakran megfordultak a művészeti élet ismert alakjai, többek között Mednyánszky László, Csontváry Kosztka Tivadar és Glatter Gyula is. Édesapja, Sarnóczay Pál pedig az első helyi patika gyógyszerészeként vált ismertté a környéken. Anyai és apai ágon is ide kötötte minden: a Baranyay család, a Pogány család és a Sarnóczay család egyaránt.
A Pénzügyi és Számviteli Főiskolán gépesítés- és rendszerszervezést tanult, de üzemgazdászként is diplomát szerzett. Dolgozott műszerészként, részt vett számítástechnikai kormányprogramban, feleségével tíz éven át könyvelőirodát vezetett.

Kutatásait élőszóban helytörténeti séták során, a Radóczy Galériában és a Budafoki Könyvtárban tartott vetítettképes előadásokon ismertette, majd írásban előbb a Budafok-Tétény, múlt, jelen, jövő internetes fórumon, végül nyomtatásban a Budatétényi Hírlevélben, illetve önálló füzetekben, a Budatétényi Polgári Kör gondozásában megjelent szépen illusztrált sorozatban: Erzsébet királyné úti villák (2009), Kistétény társasági élete a századelőn (2011), Budatétényi morzsák (2011). Feldolgozta a ledózerolt Budatétényi temető 1875–1988 közötti történetét is.

Szívesen segítette ismereteivel a civil szervezeteket, így a Klauzál Gábor Társaságot, a Budatétényi Polgári Körtés a Baross Gábor Telepi Polgári Kört.
Helytörténeti tevékenységéért 2012-ben átvehette a kerületi önkormányzat által alapított Kultúra 22 díjat.