Ugrás a tartalomra

Elkészült a Magdolna Udvar

2021. március 02. kedd
Kiállítások és interaktív játék egy finom kávé mellett
Elkészült a Magdolna Udvar

Elkészült a Magdolna Udvar épülete, így rövid időn belül látogatókat is fogadhat a kerület új kulturális létesítménye a Kossuth Lajos utca 24. szám alatt. A kiállítóterekből, belső udvarból és kiszolgálóhelyiségekből álló, többfunkciós közösségi tér a TÉR_KÖZ pályázat keretében valósul meg. Budafok-Tétény új fejlesztéséről a Klauzál Gábor Művelődési Központ igazgatójával beszélgettünk.

Gazdik István érdeklődésünkre válaszolva elmondta, hogy az építkezés befejeződött, megtörtént a műszaki átadás és a Klauzál Ház, mint a Magdolna Udvar későbbi kezelője, átvette az intézményt. Jelenleg a helyiségek berendezése, felszerelése, a digitális eszközök felszerelése, beüzemelése és a kiállítások felépítése zajlik: a belső tereket építik, vitrineket, tárolókat és interaktív eszközöket helyeznek el, valamint a helytörténeti emlékeket rendezik.

A belső udvar, azaz az Átrium, ahol egy kávézó működik majd, szabadtéri rendezvények helyszínéül szolgál. A földszinten, a Kossuth Lajos utcai fronton az egy légterű, ám mégis tagolt nagy helyiségben kortárs képzőművészeti galéria nyílik, az itt lévő kisebb, elkülönült teremben pedig egymást váltva helytörténeti, illetve képzőművészeti időszaki tárlatok kapnak helyet. A vezető hozzátette: a nyitást követően elsőként a Promontor kapuja című, a Péter-Pál utcát elsősorban fotókon bemutató kiállítást lehet megtekinteni.

– Az emeleten a helytörténeti gyűjtemény bemutatását tervezzük. A kerület történetét, hagyományait, értékeit tárjuk a közönség elé. A kiállított tárgyak egy része a kerületi lakosokhoz intézett felhívásunkra érkezett, de országos múzeumoktól is kérünk ki olyan tárgyakat, amelyek fontos szerepet töltöttek be Budafok-Tétény múltjában. A múzeumi térben a tárlat anyagához gazdag magyarázó szöveg és számos interaktív lehetőség társul. Elképzelésünk szerint az egyik szobában egy úgynevezett Látványraktár lesz. Az ott lévő tárgyakat kézbe lehet venni, azaz a termet múzeumpedagógiai foglalkozásokra is alkalmassá tesszük. A Vándorvitrint bizonyos időközönként, a tartalmát cserélve családoknak, civil szervezeteknek és közösségeknek ajánljuk fel, hogy bemutathassák saját relikviájukat, gyűjtésüket a nagyközönségnek. Emellett lehet majd csatlakozni a Topotéka országos hálózatához, és folyamatos filmvetítést is tervezünk itt a Promontor Televízió által készített kisfilmekből, amelyekben helytörténészek, kutatók és egyéb szakemberek mutatják be kerületünk történetének egy-egy időszakát, Budafok-Tétény egy-egy részletét – beszélt a felső szint kínálatáról Gazdik István, aki hozzátette, hogy minden korosztálynak szeretnének kedvezni, ezért az „új vívmányokat” is használni fogják. Sok digitális elem kap helyet az épületben, egyik interaktív játékukkal például vezérlőasztalnál követhetjük nyomon a szőlő útját a borig. Céljuk, hogy a fontos momentumokat kiemelve a kezdetektől szinte napjainkig bemutassák a kerületet úgy, hogy a látogató hozzá tudjon férni az interaktív tartalmakhoz is, önállóan tudjon böngészni, keresni és önfeledten játszani.

(Tamás Angéla)

Elkészült a Magdolna UdvarElkészült a Magdolna UdvarElkészült a Magdolna Udvar