Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a népszámlálás

2022. október 07. péntek
Az ívek kitöltése kötelező, de mindössze fél órát vesz igénybe
Elkezdődött  a népszámlálás

Az országos népszámlálásra vonatkozó kérdőíveket október 1-jétől már ki lehet tölteni. Idén online formában is leadhatók az adatok, a tudnivalókat Szántó János (képünkön), Budafok-Tétény jegyzője ismertette.

– Miért van szükség a népszámlálási adatok felvételére?
– Tízévente végeznek általános adatfelvételt az országban, aminek most elérkezett az ideje. Erre azért van szükség, mert az alapja bármilyen statisztikának, gazdasági, szociális, kulturális adatfelvételnek az országhatárokon belül.
– Mindenkinek ki kell tölteni ezeket a kérdőíveket, és ha igen, mi ennek a célja?
– Mindenkinek ki kell tölteni, és az adatfelvétel célja kétirányú. Egyrészt a kérdőívekbe fel kell venni a természetes személyekre vonatkozó adatokat, vagyis a kitöltőkre és a velük egy háztartásban élőkre vonatkozó információkat. Másrészt a lakott ingatlanra vagy a lakott intézményre vonatkozó adatokat is meg kell adni a kérdőíveken. A kérdőívek lakóingatlanra vonatkozó részében a lakhelyek adatait kell megadni, a személyi adatokra vonatkozó részben pedig az ott élőkről kell nyilatkozni.
– Az általunk megadott adatokat név nélkül, vagyis anonim módon dolgozzák fel?
– A kérdőívek kitöltése anonim módon, vagyis név megadása nélkül történik, de a nevét közölnie kell az adatfelvételkor a nyilatkozóknak, hiszen így igazolható, hogy az adott ingatlanon élő természetes személy eleget tett a statisztikai adatszolgáltatásnak. Biztatok mindenki az online adatfelvételre, mert így még a számlálóbiztosokkal sem kell találkozni. A számlálóbiztosok egyébként tableten rögzítik majd az adatokat.
– Hogyan működik az online adatszolgáltatás, vagyis mit kell tennünk, ha az interneten akarjuk kitölteni a kérdőíveket?
– Október 1. és 16. között kizárólag interneten keresztül lehet kitölteni és elküldeni a kérdőíveket. Ehhez a Központi Statisztikai Hivatal kiküldte a leveleket, amelyben egyedi kód szerepel az online adatszolgáltatáshoz. Ha valamilyen oknál fogva valaki nem kapott volna ilyen levelet, akkor Ügyfélkapun keresztül bármilyen címre kérhet azonosító kódot. Aki nem rendelkezik Ügyfélkapuval, a Promontor Udvarban lévő Kormányablakban el tudja intézni ehhez a regisztrációt. 
– Mit tehetnek azok a lakosok, akiknek nincs otthon ehhez számítógépük vagy internetelérhetőségük?
– Azoknak a lakosoknak, akik online szeretnék kitölteni a kérdőívet, de ehhez nincs otthon számítógépük vagy internetelérhetőségük, az önkormányzat biztosít három kitöltési pontot, a Cziffra Központban, a Klauzál Házban és az Ipartestület épületében.
– Lehet még jelentkezni számlálóbiztosnak is?
– Még van lehetőség számlálóbiztosnak is jelentkezni, a felvételük és felkészítésük folyamatos. Bízunk benne, hogy a számlálóbiztosaink október 15. után már el tudnak indulni az adatfelvételre a számukra megadott körzetekbe.
– Miből áll a kérdőív, és mi történik, ha valaki nem tölti ki, vagy nem tudja tartani a határidőt?
– A kérdőív 22 kérdést tartalmaz, és a kitöltése kötelező, de mindössze fél órát vesz igénybe. Ha valaki nem tölti ki a dokumentumot online módon, akkor lehetősége lesz ezt a számlálóbiztossal pótolni. Akinek ez sem sikerül, novemberben még a Polgármesteri Hivatalban is kitöltheti a kérdőívet. Azon leszünk, hogy ehhez minél több segítséget tudjunk nyújtani. Az adatszolgáltatás elmaradása ugyanis sajnos bírsággal is járhat. A gyűjtött adatok megadásától azonban senkinek sem kell tartani, mert azok kizárólag csak statisztikai céllal használhatók fel. (Promontor TV – VH)


Önkormányzati segítség
A népszámlálási ívek kitöltésében segít a Polgármesteri Hivatal is

Az önkormányzat szeretne azoknak a lakosoknak segítséget nyújtani, akiknek nehézséget jelent a népszámlálási űrlap online felületen való kitöltése, vagy nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel.
A Polgármesteri Hivatal október 1. és 16. között segítséget nyújt a kérdőív kitöltéséhez, valamint eszközt is biztosít hozzá.
Az alábbi helyszíneken:
• Általános Ipartestület (1221 Budapest, Mária Terézia utca 60.): hétfőtől péntekig 8.00–20.00, szombaton és vasárnap 8.00–12.00 óráig
• Klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési Központ (1223 Budapest, Nagytétényi út 31–33.): hétfőtől péntekig 8.00–19.00 óráig
• Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér (1225 Budapest, Nagytétényi út 274–276.): hétfőtől péntekig 8.00–16.00 óráig

A népszámlálás 2022. október 1. és november 28. között zajlik, amely három időszakra tagolódik:
1. időszak: 2022. október 1. és 2022. október 16. között az internetes önkitöltési időszakban a lakosok kizárólag interneten keresztül, önállóan, online tölthetik ki a népszámlálási kérdőíveket;
2. időszak: 2022. október 17. és 2022. november 20. között zajlik a számlálóbiztosi terepmunka, ebben az időszakban az adatszolgáltatás már csak a számlálóbiztosok közreműködésével, személyes interjúk által teljesíthető;
3. időszak: 2022. november 21. és 2022. november 28. között kerül sor a pót-összeírási időszakra. Ebben az időszakban már csak azon személyek összeírására kerülhet sor, akik a számlálóbiztosok általi interjú keretében sem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket. Ekkor az összeírásból kimaradt személyeknek kell jelentkezniük a helyi népszámlálási felelősnél, akinek gondoskodnia kell az érintettek összeírásáról is.