Ugrás a tartalomra

Elment a nagy nevettető

2021. február 04. csütörtök
Elment a nagy nevettető

Ritkán lehet találkozni manapság sajnos olyan művelt, sokoldalú és intelligens emberekkel, akik ráadásul még igen szellemesek is. Még ritkábban olyanokkal, akik tudják, hogy mi a különbség a szellemesség és a humor között, így ez utóbbi olcsóbb változatát csak olykor-olykor engedik meg maguknak, amikor nem sértenek meg vele senkit.

Elment a nagy nevettetőIlyen ember volt Hanczár János, kerületünk egykori sajtófőnöke, aki nemcsak újságíró, de kiváló író is volt egyben, és nem utolsósorban kenyere volt a tiszta beszéd. A tollforgatás mellett magas szinten értett a beszédtechnikához is, ezt pedig oktatta a média számos jeles képviselőjének. A főszervezője, kitalálója volt a Magyar nyelv napja rendezvénysorozatnak. Hanczár János (Hancúr Janó, ahogyan néha viccesen önmagát nevezte) humorista is volt, és ehhez is kiválóan értett, jókat nevettünk a tréfáin az értekezleteken, a közös munka során. Egykor remek oktatással foglalkozó újságírója volt a Magyar Nemzetnek (előtte a Napi Magyarországnak, az Új Magyarországnak). Számos humoreszket írt a tévének, többek között, az Uborka című műsornak. De írt komoly könyveket is, például a pozsonyi csatáról, nagy szívfájdalma volt hogy erről nem készült történelmi filmeposz az elmúlt évtizedek alatt.

Legutóbbi műve, a Szerelem a Gulág árnyékában édesanyja és nagybátyja felesége naplóinak felhasználásával született. Elvtársak! Annyi! címmel írt politikai pamflet kötetet is, amelyben, a szavaival élve, arra próbált rámutatni, hogy „lerobbant kommunisták, félresikerült álszónokok, megélhetési politikusok, lelki hármas tanulók, más szóval pancserek hálózzák be az országot”.

Számos Murphy-könyvet is ő jegyzett szerzőként. Ő találta ki az úgynevezett fordított Murphy-alaptörvényt: Ami megjavulhat, az meg is javul. Ezzel az optimizmussal vonult be a kórházba is, hitt benne, hogy meggyógyul. A család barátainak tudomása szerint koronavírusos beteg lett. Sokan vártuk vissza, de ez a visszatérés már nem sikerült. Hatvanhat évesen ragadta el a halál. Isten nyugosztaljon, János!

(H. GY.)