Ugrás a tartalomra

Előadás a "hármas művész" leveleiből

2015. október 15. csütörtök
Máté Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész lesz a vendége a Klauzál-háznak
Előadás a

Máté Gábor, akit a napokban újabb öt évre kineveztek a Katona József Színház élére, Csáth Géza-esttel lepi meg a Klauzál Pódium vendégeit. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész „1000 x ölel Józsi” című előadóestje csak egy a sok közül, amellyel megörvendezteti szép számú közönségét a színész-rendező, aki harmincöt évvel ezelőtt, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészeként kezdte pályáját. Ahogy ő fogalmaz, ott szocializálódott, így az olyan színházat szereti, amely szórakoztatva gondolkodtat. 1987-ben szerződött a Katonához, ahol színészként, rendezőként és ötödik éve igazgatóként is dolgozik.

Imádja a színházát, jelenleg éppen azon fáradozik, hogy minél szélesebb körben megismertesse társulatát. Ennek érdekében utcára küldte a Katona József Színház színészeit, akikkel a buszmegállóktól a metróaluljárókig mindenhol találkozhatunk. Október eleje óta ugyanis a színház imázskampányának részeként úton-útfélen Jordán Adélról, Pelsőczy Rékáról, Szacsvay Lászlóról, Szirtes Ágiról és a többi katonás színészről készült óriási portrék köszönnek ránk Budapest belvárosában. Máté Gábor szándéka, hogy az utca emberével is megismertesse színészeit, valamint kifejezze a társulati összetartozást.
A teátrum direktora sok mindenhez érez kedvet, tavaly például visszatért a televízióhoz, hogy eljátssza a pánikbeteg politikust a Terápia második évadában. 1993 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, és nyaranta volt tanítványaival közösen készít előadást egyikőjük életéről. A Katonában jelenleg Nazar szerepében láthatjuk a Fényevőkben és Johann Wolfgang von Goethe művében, a Faust I–II-ben ő a császár.
Többször kapott díjat a legjobb rendezésért, férfifőszerepért, epizódszerepért és mellékszerepért, valamint a Színikritikusok Díját, a Legjobb előadás elismerést is elnyerte A mi osztályunk rendezőjeként.
A Kosztolányi Dezső által hármas művésznek nevezett Csáth Géza leveleiből összeállított előadói esten Máté Gábor mellett Elek Szilvia zongoraművész és Kiss Tivadar énekművész is fellép október 28-án a Klauzál-házban, ahol az előadást követően Kelemen Éva zenetörténész a művészek közreműködésével bemutatja a Művészetek vándora – A zeneszerző Csáth Géza című kötetet. (T. A.)