Ugrás a tartalomra

Előtérben a kerületi környezetvédelem

2019. augusztus 03. szombat
Faültetéssel, virágosítással, komposztálási programmal is védi az önkormányzat a környezetet Budafok-Tétényben
Előtérben a kerületi környezetvédelem

Budafok-Tétény a főváros egyik legzöldebb kerülete, és ez ma már nem csak azt jelenti, hogy sok zöldterülettel rendelkezünk. Az önkormányzatnak és a fővárosnak köszönhetően számos környezetvédelmi program indult kisvárosunkban.

Egymást érik a környezetvédelmi programok a kerületben. Július 11-én zárult a jelentkezés például a komposztálási programra. A nagy érdeklődés miatt az önkormányzat bővítette az igényelhető komposztládák számát, hogy minden jelentkezőnek jusson belőle, így több száz kerületi háztartásban kezdődhet el a zöldhulladék újrahasznosítása a nyár folyamán.

Előtérben a kerületi környezetvédelemBudafok-Tétény önkormányzata június közepén hirdette meg komposztálási programját, ennek részeként komposztládát és a komposztálási ismereteket tartalmazó kisokost igényelhettek a kerület lakói.

Már az első napokban nagy érdeklődés övezte a programot, így az eredetileg rendelt mennyiségre gyorsan lettek jelentkezők. Az önkormányzat a nagy érdeklődésre való tekintettel úgy döntött, megháromszorozza a megrendelt ládák mennyiségét, így azok, akik a szabályoknak megfelelően jelentkeztek, mind kapnak komposztládát és komposztálási kisokost. A komposztálócsomag átvételére várhatóan augusztusban kerül sor, amelynek pontos időpontjáról és helyszínéről e-mailen vagy telefonon keresztül értesítik a programban részt vevőket. A komposztláda fenntartására használati megállapodás kötése szükséges, amelyet az átadáskor írnak alá a felek.

Még 2016-ban indult el a főváros jóvoltából a 10 000 új fát Budapestre! program, melynek részeként 194 facsemetét ültetett el a Főkert Budafok-Tétényben. Sajnálatos módon a telepített fák közül több gyenge állapotban van, vagy egyáltalán nem hajtott ki.

A telepítő Főkert Nonprofit Zrt. havi rendszerességgel ellenőrzi a facsemetéket, a júniusi bejárás során a Nagytétényi úton észlelték több fa pusztulását. Ezeket a gyenge vagy ki nem hajtott csemetéket azonban pótolják 2019 őszére.

Budafok-Tétény önkormányzata a fővárosi program mellett ugyanakkor meghirdette a kerületi faültetési programot is, ennek eredményeként április 27-én, a Föld napján ültették el a kétezredik facsemetét.

Az önkormányzat hisz abban, hogy napjainkban különösen fontos szerepe van a zöldfelületek fenntartásának és növelésének, ezért az utóbbi öt év minden napján legalább egy új fa a földbe került, és folyamatban van a favédelmi rendelet előkészítése is, amely a magánterületek fakivágásait szabályozza – tájékoztatta lapunkat Zugmann Péter alpolgármester. A kerület vezetői bíznak abban, hogy a társadalmi egyeztetés után egy mindenki számára elfogadható rendelet születhet a fák védelmében.

Még áprilisban döntött a közgyűlés arról, hogy a polgármesteri hivatalnál és az önkormányzati cégeknél, intézményeknél kivezetik a műanyag flakonos ásványvizeket. A műanyag csomagolóanyagok csökkentésére buzdítják a kerületi vállalkozókat, illetve egyéb intézményeket is. Ennek köszönhetően például az önkormányzat stratégiai partnere, a Serfőző és Társa Kft. hentesüzletében már hozott dobozban is lehet húsárut vásárolni a budafoki piacon.

Budafok-Tétény eleve zöld kerület, hiszen területének nagyobb részét a kertek uralják, ezenkívül olyan természeti értékekkel is rendelkezik, mint a Tétényi-fennsík vagy a Háros-sziget, és a Kamaraerdő közelsége sem elhanyagolható tény. Zugmann Péter alpolgármester közlése szerint az adottságokon túl azonban az önkormányzat is mindent megtesz annak érdekében, hogy egyre jobban „zöldüljön” a kerület, és megteremtse a fenntartható fejlődés lehetőségét. Kiemelte, hogy amióta betiltották az avar égetését, a kerti hulladékok összegyűjtéséhez, elszállításához minden évben rengeteg ingyen elvihető zsákot bocsátanak a lakosság rendelkezésére. Ennél is jobb megoldás azonban az ágdarálás, amelyet minden budafok-tétényi, kertvárosi lakos térítésmentesen vehet igénybe. Ennek a házhoz menő akciónak igen nagy előnye, hogy a talajtakarásra, illetve komposztálásra egyaránt alkalmas apríték a kertben marad, és újra felhasználható.

A környezetvédelemért felelős alpolgármester kitért arra is: a „zöld úton járó” önkormányzat fontosnak tartja, hogy a gyerekek is megismerkedjenek a környezettudatos életmóddal, ezért számukra egyedülálló, környezeti nevelési kiadványt jelentetett meg. A többévnyi szakmai munka eredményeként elkészült, Természetfürkész a Tétényi-fennsíkon című háromkötetes munkafüzet első példányait a Víz világnapján kapták meg a kerületi általános iskolák és óvodák. (VH)