Ugrás a tartalomra

Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

2020. január 10. péntek
A budapesti mérőállomásokon a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, ezért elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát a fővárosban.
Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a mai napon a szálló por koncentrációjának napi átlaga a tájékoztatási határértek körül alakulhat – javulás nem várható. Szombaton a frontátvonulás és megerősödő szél hatására kitisztul a levegő. Vasárnaptól napközben javulhat a levegőminőség, majd az éjszakai órákban a levegőminőség erőteljes romlása kezdődik. Ez a folyamat hétfőn is megismétlődhet: éjszaka hirtelen, erőteljes romlás után napközben javuló tendenciákkal.

A vonatkozó jogszabályok alapján Karácsony Gergely főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el.

A közzétett hatósági határozat önkéntesen betartandó, megelőző intézkedései közül kiemelik, hogy a további romlás elkerülése érdekében

•             lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések (ha egy háztartásban létezik földgáztüzelési mód, akkor a szilárdtüzelésű kandallók, cserépkályhák) használatát, továbbá

•             lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést.

A szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatára vonatkozó kéréshez kapcsolódóan felhívják arra is a figyelmet, hogy a vonatkozó jogszabály szerint: „hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével tilos”.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

A porrészecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz, és elősegítik azok bejutását a szervezetbe.

Lehetséges egészségkárosító hatások: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Veszélyeztetett népességcsoportok: légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok.

Javasolt elővigyázatossági intézkedés: elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat. A megnövekedett (gyakorlatilag a tájékoztatási küszöbérték fölötti) koncentráció esetében elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.

A jelentős gépjárműforgalom által érintett útszakaszokat a Budapest részletes interaktív stratégiai zajtérkép térinformatikai rendszer nappali közúti konfliktustérképe narancssárga és piros színnel jelöli a következő elérhetőségen:

https://geoportal.budapest.hu/Kornyezetvedelem/ZAJ/2007/Bp/

A frissülő információk a Budapest Portálon érhetők el.

További hiteles tájékoztatás:

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján: mérési eredményekről és további információkról:

•             http://www.levegominoseg.hu/automata-merohalozat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján:

•             http://www.met.hu/levegokornyezet/varosi_legszennyezettseg/meresi_adatok/tajekoztato/

•             http://www.met.hu/levegokornyezet/varosi_legszennyezettseg/elorejelzes/tajekoztato/

(www.budapest.hu)