Ugrás a tartalomra

Ember és környezet

2022. február 21. hétfő
A Hónap művésze Turbéky Eszter
Ember és környezet

A nagyváros nyüzsgő élete, a lágy napsütés, a különös fények és árnyékok, a különleges hangulat készteti fotózásra Turbéky Esztert, a Hónap művészét. Az 1977-ben született fotográfus a Zsigmond Király Főiskola – Milton Friedmann Egyetem film és média szakiránya hatására került kapcsolatba a fotográfiával, ahol 2006-ban bevezették őt a képalkotás rejtelmeibe.

– Magával ragadott ez a világ. Eleinte autodidaktaként képeztem magam, majd 2009 telén elkezdtem az ASA Fotóstúdió fotográfusképzését. A tanfolyamon a mai magyar fotográfia olyan jeles képviselőitől tanulhattam, mint Stalter György, Korniss Péter, Baricz Kati, Bánkuti András, és az óta sajnos elhunyt Kerekes Gábor – mesélte Turbéky Eszter, aki az egyéves képzés végén a Kópia Kávézóban vett részt első csoportos kiállításán. Nem sokkal később egyéni tárlaton mutatkozott be a Fonó Budai Zeneházban, majd 2011-ben néhány budafoki fotós – Czimbal Gyula, Farkas Balázs, Haid Attila, Kanyó Ferenc, Kende Tamás, Kutas Endre és Papp Tibor – alkotása között láthattunk tőle képet a Camponában.

A hónap művésze 2012-ben felvételt nyert a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotóriporter részszakképzésére, melynek elvégzése után az Index.hu hírportál fotóriporter gyakornoka lett. Egy évvel később az MTI fotóbankjának bizományban fotózott, felvételeit több sajtóorgánumban is bemutatták. Itt jelentek meg a 2013-as dunai árvízről készített képei is.

Számos színházi munkája jelent meg több portálon is, fotóival többek között a Szinhaz.hu oldalán is találkozhatott a közönség. Navarrai Mészáros Márton újságíró, az Aranymedál díj alapítója többször hívta közös munkára, az egyik ilyen együttműködés kapcsán fényképeit a Filmvilág magazinban is láthattuk.

Turbéky Eszter folyamatosan keresi a jó témákat, szereti megörökíteni a Budapesttől elválaszthatatlan nagyvárosi pezsgést, fontosnak tartja az ember ábrázolását az ember és környezete viszonylatában.

A családja révén Budafokhoz kötődő fotográfus már az év második felére készül, amikor a tervek szerint bemutathatja munkáit a Klauzál Házban.
Turbéky Eszter fotóit a www.flickr.com/photos/pepys/ oldalon tekinthetik meg az érdeklődők.

Tamás Angéla