Ugrás a tartalomra

Emlékápolás és tehetséggondozás

2017. április 16. vasárnap
Balázs János Cziffra-díjazottakkal muzsikál a Klauzálban
Emlékápolás és tehetséggondozás

Az idén is nagy sikerrel rendezték meg februárban a Cziffra György Fesztivált a MOM-ban és a Zeneakadémián. Balázs János zongoraművésznek, a fesztivál művészeti vezetőjének azóta sincs megállása: koncertezik, járja a világot. Április 28-án pedig Budafok-Téténybe jön, hogy a Klauzál Házban együtt muzsikáljon a Cziffra-díjazottakkal.

– Ön is fiatal, mégis istápolja az ifjú tehetségeket. Miért?

– Kötelességemnek érzem az emlékápolás mellett a tehetséggondozást, ezért örömömre szolgál, hogy immáron a Cziffra György Fesztivál díjazottjaival léphetek fel – válaszolta. – Ezzel az egyik alapeszmém valósul meg, ami nem más, mint a fiatal tehetségek integrálása a közönség felé. Ezt a fesztivál névadója is kiemelten fontosnak tartotta, így én csak folytatni szeretném azt, amit a mester elkezdett. Rengeteg tehetség van Magyarországon, de nincs elég lehetőség bemutatkozni. Reményeim szerint április 28-án, Budafokon a közönség azonnal megszereti a fellépőket.

– A koncertek mellett hogyan jut ideje fesztivált szervezni és tehetségekkel törődni? Merre járt mostanában?

– Valóban, nagyon sűrű az életem ezekben a hónapokban, mert alighogy befejeződött a Cziffra-fesztivál, elindultam Kanadába egy turnéra, valamint a Virtuózok televíziós klasszikus zenei tehetségkutató zsűri munkáját is elvállaltam, s mindeközben a napokban adtam koncertet a tavaszi fesztiválon. A mozgalmas időszakom ellenére mégis nagyon várom már, hogy újfent Budafokon játsszak, hiszen ez a kerület Cziffra Györgyhöz erősen köthető.

– Azért jut ideje gyakorlásra is?

– Napi öt-hat órát igyekszem a zongora előtt tölteni. Inkább az alvásból rabolok el időt, de a gyakorlás nem maradhat el. Szerencsére a feleségem sok mindenben a segítségemre van.

– Mennyire lát előre?

– Két-három évre. 2019-ig szinte már tele van a naptáram hazai és külföldi fellépésekkel.

– „Hamarosan” újra itt van a következő, a harmadik Cziffra-fesztivál…

– Ahogy vége volt a másodiknak, már nekiláttunk a jövő évi fesztivál szervezésének, sőt előkészítjük folyamatosan a 2019-es programokat is, hiszen a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából támogatást kaptunk a következő két évre is. Hosszú távra tervezünk, 2021-ben lenne százéves Cziffra György, amit méltón szeretnénk megünnepelni.

(Temesi László)

Emlékápolás és tehetséggondozás

Balázs János a Zeneakadémián