Ugrás a tartalomra

Emlékévre készül a Klauzál Gábor Társaság

2015. december 29. kedd
A Klauzál 150 emlékévet a Spiller Cukrászdában nyitotta meg a kerületi civil szervezet
Emlékévre készül a Klauzál Gábor Társaság

Ünnepi összejövetelen, többek között a Klauzál-nóta ősbemutatójával és az egykori miniszter kerületi kötődése okán készült tortával, valamint a tiszteletére palackozott, sorszámozott címkével ellátott bor bemutatásával nyitotta meg a Klauzál Gábor Társaság a Klauzál 150 Emlékévet a Spiller Cukrászdában.

2016-ban lesz Klauzál Gábor kistétényi (ma Budatétény) birtokos és gazdálkodó halálának százötvenedik évfordulója, amelyet a civil szervezet emlékévvé nyilvánított.

A hatvankét évesen elhunyt ügyvéd, táblabíró, országgyűlési követ és képviselő, az 1848. évi kormányban legtöbb tárcát vitt miniszter méltatása után elhangzott Bója Gergely Klauzál halálára című verse, majd Tamon Erika elénekelte a Csépán élő Sánta Béla szerzeményét, A szegedi kávéházban című magyarnótát. A Klauzál Gábor emlékét őrző szerzemény külön érdekessége, hogy a dal szövegét Bartos Mihály, kerületi helytörténész, a Társaság elnöke írta.

Meglepetésként a jelenlevők megkóstolhatták a Spiller Alajos által elkészített Klauzál-tortát és a Lics Pincészet díjnyertes borát. A cukrászmester elmondta: a különleges édesség elkészítéséhez szőlőből készült krémet használtak és mandulával borították be, utalva arra, hogy Klauzál Gábor kistétényi szőlőbirtokát mandulafák szegélyezték.

A százötven palack számozott borról Lics Judit beszélt, akitől megtudtuk, hogy az egyedi címkével ellátott palackokba az idén Budafok város legjobb vörösborának választott, 2013-as évjáratú Szekszárdi Bikavért töltöttek.

A rendezvényen Bartos Mihály a „Klauzál 150 Emlékév” rendezvényeit ismertetve a számos tervezett program közül külön kiemelte kiállításaikat, köztük egy relikviákból összeállított tárlatot, a márciusi fáklyás felvonulást és egy emlékbélyeg kiadását is, amelyet az egészség- és postaügyek első irányítójaként is számon tartott Klauzál Gábor halálának évfordulójára képzeltek el.

A kellemes hangulatú összejövetelen részt vett Karsay Ferenc polgármester, a társaság egyik alapító tagja, valamint az emlékévre kiadott képeslap és kártyanaptár grafikai tervezője, Tóth Avanti Péter is. (Tamás Angéla)