Ugrás a tartalomra

Emlékezés az 1956-os forradalomra

2015. október 28. szerda
A budafoki Városházán Karsay Ferenc polgármester és Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke mondott beszédet
Emlékezés az 1956-os forradalomra

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a kerületi szervezetek, egyházak és közösségek képviselői, valamint magánszemélyek részvételével az önkormányzat megemlékezést és koszorúzást tartott Budafokon.

A Városháza Záborszky Nándor Termében tartott ünnepi megemlékezésen Karsay Ferenc mondott beszédet. A polgármester beszélt a magyar történelem legjelentősebb eseményeiről, szabadságharcos hőseinkről, a pesti srácokról, kiemelve, hogy ha történelmünkön végigtekintünk, látjuk, hogy soha nem tettünk le arról az igényünkről, hogy saját utunkat járjuk, saját ügyeinkben magunk döntsünk.

A pesti srácok példája

– Bennünket ma megerősít, hogy nem a nyakunkra ültetett kormány dönt a sorsunkról, hanem választott tisztségviselők állnak az ország élén. Nem kell fegyverrel harcolnunk, elegendő, ha ellenállunk a fenyegető és csábító hangoknak, amelyek meg akarják mondani, hogy mitől leszünk európaibbak, elfogadhatóbbak. Nekünk arra kell törekednünk, hogy megvédjük kultúránkat és határainkat, mert így tudunk eleget tenni a pesti srácok által mutatott példának – hangsúlyozta a kerület elöljárója.
Meghívott vendégként Földváryné Kiss Réka, a Nemzet Emlékezet Bizottsága elnöke a történész szemével idézte fel a megjelenteknek a forradalom előzményeit, a szabadságharcot és az azt követő megtorlást.

Egy kis irodalom

Az ünnepségen A kommunizmus áldozataira emlékezünk címmel kiírt irodalmi pályázat eredményhirdetését is megtartották. Budafok-Tétény önkormányzatának Oktatási, Kulturális és Testvérvárosi Bizottsága februárban pályázati felhívást tett közzé, amelyhez a Terror Háza Múzeummal együttműködő Közép- és Kelet-európai Történelem- és Társadalomkutatásért Közalapítvány is csatlakozott.

A beérkezett irodalmi alkotások közül a bírálóbizottság Barcs János Farkasverem című versét ítélte a legjobbnak, a második helyezést Kludák Erzsébet Hétköznapi kommunizmus című írása nyerte el, harmadik helyen szintén Barcs János végzett az Aztán áthívnálak című versével.

Az október 23-i megemlékezésre a Budai Nagy Antal Gimnázium diákjai készültek ünnepi műsorral, amelyet Achané Királyi Zsuzsanna, Széllné Ondok Ágota és Horváth Györgyi tanárnők tanítottak be.

A megemlékezést követően kerületünk vezetői és díszpolgárai, a közintézmények, civil szervezetek és a pártok képviselői elhelyezték koszorúikat a Városháza előtt álló 1956-os emlékműnél.

Az ünnepségen tolmácsolták Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke üdvözletét. Szabolcs Attila a temesvári megemlékezésen vett részt hazánk képviseletében, ezért nem tudott jelen lenni a budafoki rendezvényen.

Diákok szavaltak Nagytétényben

A Nagytétényi Polgári Kör minden évben megszervezi október 23-án a Szelmann-ház falán található emléktáblánál az ’56-os megemlékezést. A Himnusz eléneklése után Monostoriné Szeleczky Gabriella, a Baross Gábor Általános Iskola történelemtanára ismertette a történelmi eseményeket. Ezt követően a Hugonnai Vilma Általános Iskola két diákja mondott verset. Bódi Veronika és Berkó Dávid elszavalták Ernesto Pinto Dal azokról, akiket a holnap megkoszorúz című versét. Ezután a Bartók Béla Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egyik növendéke, Cselenyák Luca adta elő Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét. A megjelentek elhelyezték az emlékezés koszorúit az emléktáblánál. (Tamás Angéla–Viszkocsil Dóra)

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2015/11/02/megemlekezes-az-1956-os-emlekmunel/